Uz Svjetski dan sindroma Down: Ovdje smo, uključite nas!

21.03.2022.

08:33

Autor: V.G./HRT/Hina

 Uz Svjetski dan sindroma Down

Uz Svjetski dan sindroma Down

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Ovdje smo, uključite nas!, poručili su u ponedjeljak iz Hrvatske zajednice za Down sindrom, povodom Svjetskog dana osoba sa sindromom Down, koji se obilježava 21. ožujka.

To je svjetski dan svijesti o potrebama i mogućnostima uključivanja osoba sa sindromom Down u društvo, koji Ujedinjeni narodi službeno obilježavaju od 2012. godine.

Kao datum Svjetskog dana osoba sa sindromom Down odabran je 21. dan 3. mjeseca u godini da označi jedinstvenost triplikacije (trisomije) 21. kromosoma koja uzrokuje ovaj sindrom.

Iz Hrvatske zajednice za Down sindrom ove su godine pozvali sve da osvijeste važnost inkluzije.

- Danas je dan posvećen razumijevanju značaja inkluzije za osobe sa sindromom Down i osvješćivanju naših predrasuda o njima i stavova koji onemogućuju njihovo uključivanje u društvo. Ne morate pregledavati literaturu ili otvarati knjige da biste naučili što znači inkluzija. Samo trebate čuti i slušati osobe sa sindromom Down kako biste razumjeli duh inkluzije, poručili su iz Hrvatske zajednice za Down sindrom.

Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape, jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti. Nošenjem šarenih čarapa skreće se pozornost javnosti na potrebu uvažavanja različitosti, te na mogućnosti osoba s Down sindromom. Važno im je pružiti podršku kako bi se što bolje integrirale u društvo. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!