15:09 / 16.05.2020.

Autor: Dorina Tikvički/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Uzgojene mlade lignje puštene u Medulinski zaljev

-

-

Foto: - / -

Djelatnici pulskog Akvarija relativno su lako došli do jaja lignji. Malo izazovnije bilo je oponašati prirodne uvjete kako bi se iz njih izlegla mlađ.
Akvarij Pula u Verudeli poznat je po mnogim projektima očuvanja ugroženih morskih vrsta, a sad im je pošlo za rukom u umjetnim uvjetima uzgojiti i mlađ lignji koju su pustili u more.

I oku i objektivu kamere jedva primjetne sedmodnevne, tromilimetarske ličinke lignji puštaju se u more u priobalju Medulina.

- Mislimo da su ovo prve lignje puštene u Hrvatskoj, Europi a možda i u svijetu, rekla je Milena Mičić, vlasnica Akvarija Verudela.

- Pustit ćemo ih sve skupa do 200 komada. Odlučili smo ih pustiti u Medulinskom zaljevu jer je to jedan od najproduktivnijih zaljeva na području južne Istre, rekao je Neven Iveša sa Sveučilišta Jurja Dobrile.

Eksperiment je važan jer posljednjih je godina sve primjetnije smanjenje brojnosti lignji u sjevernome Jadranu. Svoja jaja lignje rado polažu na ribarske mreže i druge alate. Ona položena na vršama imaju veće izglede:

- Zato što stoje po nekoliko mjeseci u moru, rekao je ribar Robert Cukon.

Djelatnici pulskog Akvarija relativno su lako došli do jaja lignji. Malo izazovnije bilo je oponašati prirodne uvjete kako bi se iz njih izlegla mlađ. Ne odustaju ni od pokušaja da u umjetnome okruženju uzgoje odrasle jedinke.

A da su i tako sitne i jedva vidljive pravi predstavnici svoga roda, pokazale su ove bebe lignje - ispuštajući svoje poznato crnilo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!