Uzgojite hranu na balkonu, terasi ili malom vrtu

22.03.2020.

08:17

Autor: K.D./HRT

-

-

Foto: - / -

Kako uzgojiti vlastitu hranu na balkonu, terasi ili u vrtu, zapitala se voditeljica obrazovne serije Gradionica vrtova, Andreja Čoh.
Živimo u vremenu u kojemu nerijetko ne znamo ili ne razumijemo što zapravo jedemo, a zbog gospodarskih razloga namirnice do nas dolaze iz najudaljenijih dijelova svijeta i one ne mogu ostati svježe nakon dugotrajnoga prijevoza. Zašto onda ne bismo pokušali sami uzgojiti dio namirnica koje jedemo, bez kemikalija?

Kako uzgojiti vlastitu hranu na balkonu, terasi ili u vrtu, zapitala se voditeljica obrazovne serije Gradionica vrtova, Andreja Čoh.

Ona se dugi niz godina bavi vrtlarenjem i piše na tu temu za novine te vodi internetski dnevnik i radionice, a u ovoj nas seriji, koju smo za vas izdvojili na multimedijskoj platformu HRTi, vodi na istraživanje o mogućnostima uzgoja i sadnje u ograničenim gradskim prostorima.

U tridesetominutnim emisijama obrađuju se tehnike vrtlarenja na balkonima, terasama i krovovima stanova u gradovima.

- U Hrvatskoj se samo 3 % stanovništva bavi poljoprivredom. U Kini se poljoprivredom bavi 60 % stanovništva. Hrvatska ima više od dva milijuna hektara obradivih površina. Kad bismo iskoristili taj potencijal, smislenim bismo uzgojem izbjegli potrebu za uvozom većine namirnica, ističe voditeljica emisije Andreja. Brojke su to nad kojima se valja zamisiti, pogotovo u teškoj situaciji karantena diljem svijeta zbog pandemije koronavirusa.

U svakoj od emisija sudjeluju jedan ili dva junaka koji žele svoj prostor i život obogatiti sadnjom vlastita bilja. Neki su iskusni vrtlari, neki tek početnici. Ono što je svima zajedničko jest jaka motivacija za prljanjem ruku i gradnjom ljepšega svijeta.

Autor i redatelj Gradionice vrtova je Damir Janeček, voditeljica Andreja Čoh, producenti su Bojan Kanjera i Jure Pavlović, direktor fotografije Dario Hacek, a urednica Ljiljana Bunjevac Filipović.

Sve emisije dostupne su u visokoj rezlučivosti u videoteci HRTi. Pronađite savjete koji vam trebaju i upustite se u čarobni svijet uzgoja hrane, koji ne samo da odmara živce, već i daje ukusne i zdrave plodove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!