Uzorna ženska kaznionica u Požegi

09.10.2018.

21:50

Autor: V.M./T.Dž.Š./HRT

-

-

Foto: - / -

U sklopu projekta Uzorna kaznionica, četiri su umjetnice oslikale zidove kaznionice u Požegi.
U sklopu projekta Uzorna kaznionica, četiri su umjetnice oslikale zidove kaznionice u Požegi.

Svojim su likovnim intervencijama Melinda Šefčić, Ana Ratković Sobota, Vida Meić i Monika Meglić oslikale tri spavaće sobe i dnevni boravak ženske kaznionice u Požegi. Unaprijediti kvalitetu života i međuljudskih odnosa zatvorenica, te stvoriti novu, humaniju i podupiruću okolinu - cilj je projekta Uzorna kaznionica.

Sama ideja oslikavanje zatvorskog prostora proizlazi iz jednog prošlog projekta oslikavanje bolnica, pa me to ponukalo da se okrenem drugom tipu marginaliziranih skupina, a to su upravo zatvorski prostori i ljudi koji borave u njemu,  objašnjava autorica projekta Melinda Šefčić.

Sama priprema prostora, oslikavanje te završni radovi trajali su 18 dana, koliko su umjetnice boravile u zatvorskom prostoru, dok su na dnevnoj bazi u sve faze projekta bile su uključene i zatvorenice.

Mislim da nikad više tako nešto neću doživjeti, jer smo mi boravile tamo čitavo vrijeme sa zatvorenicama koje su nam pomagale iz dana u dan na sve moguće načine, od fizičkih poslova do toga da su zaista pokazale interes da nam pomažu u slikanju,  napominje Ana Ratković Sobota.

Cijeli projekt osim estetizacije i revitalizacije zatvorskog prostora uključuje i radionice sa zatvorenicama, kojima je cilj unaprijediti način njihove izobrazbe i provođenja slobodnog vremena, kao i uspješniju resocijalizaciju i socijalnu uključenost.

Taj hvalevrijedan projekt ne staje: U studenom počinje novi projekt reestetizacije zatvora u Remetincu u koji će biti uključeni i muški umjetnici - jedan od njih je i Slaven Kosanović Lunarnajavljuje Melinda Šefčić.

Osim višestrukog terapijskog učinka umjetnosti na korisnike zatvorskog sustava, projekt, koji je u cijelosti financiralo Ministarstvo pravosuđa, važan je i zbog profesionalnog angažmana mladih umjetnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!