07:00 / 22.07.2021.

Autor: Goran Damjanić/Regionalni dnevnik/HTV/D.S.

Varaždin će siromašnijim učenicama financirati higijenske uloške

Menstrualni proizvodi ne smiju biti luksuz

Menstrualni proizvodi ne smiju biti luksuz

Foto: - / Shutterstock

Prema istraživanjima čak trećina žena u Hrvatskoj prisiljena je štedjeti na higijenskim ulošcima. Sa željom da učini barem malen korak nabolje za žensko zdravlje, Varaždin će početkom nove školske godine postati prvi grad u Hrvatskoj koji će učenicama slabijeg imovinskog stanja financirati higijenske uloške.

Menstrualni proizvodi ne smiju biti luksuz i učenice ne smiju biti prisiljene propuštati nastavu zato što si ne mogu priuštiti higijenske uloške, poruka je varaždinskih gradskih otaca koji su izdvojili 40.000 kuna iz proračuna za menstrualno zdravlje djevojaka.


- Jako puno djece ima kojim je to ogroman izdatak. Sve više je socijalno ugroženih obitelji. Za sad krećemo sa socijalno ugroženima, ali vjerujem da ćemo već u proračunu za sljedeću godinu proširiti tu stavku, tako da ćemo možda uspjeti za sve osnovnoškolke osigurati menstrualne uloške, rekao je gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj.


Potaknut poražavajućim pokazateljima istraživanja o menstrualnom siromaštvu, spomenuti amandman na rebalans proračuna inicirao je najmlađi varaždinski gradski vijećnik, 23-godišnji SDP-ov Lovro Lukavečki


- Mislim da mi kao Varaždin trebamo pokazati, iako smo vidjeli da takve inicijative već postoje u Hrvatskoj, da se ovom problemu treba sustavno pristupiti, kaže.


Inicijativu podržava i Jasmina Dvorski, ravnateljica IV. osnovne škole Varaždin. 


Svaka deseta žena navela je u istraživanju kako nema dovoljno menstrualnih potrepština da ih može promijeniti kad god želi.


- I sama sam bila iznenađena tim podatkom, rekla je Dvorski. I kao žena i kao majka i kao odgojno-obrazovna zaposlenica, gdje je zaista to još uvijek jedan tabu i vrlo skromno se progovara o tome što bi zapravo trebalo biti standard. Nešto što su higijenske potrepštine, kao što su dezinficijensi u vrijeme COVID-a, tako i intimna njega danas treba biti standard, kaže.


Ova još uvijek tabu tema, polako se otvara i upozorava na određene probleme. Varaždin je pokazao rješenje.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!