Varaždinci "ludi" za nordijskim hodanjem

06.04.2021.

07:00

Autor: Sara Badžek/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Nordijsko hodanje

Nordijsko hodanje

Foto: Sara Badžek / HRT

Nakon mora, opet ćemo čvrsto stajati na tlu. Nordijsko hodanje sve je popularnije u svijetu, a Varaždinci vole pratiti trendove. Tamošnja Udruga za nordijsko hodanje i pješačenje okuplja velik broj entuzijasta. I godine im pritom nisu važne.  

Galerija
Nordijsko hodanje, Foto: Sara Badžek/HRT
Nordijsko hodanje, Foto: Sara Badžek/HRTNordijsko hodanje, Foto: Sara Badžek/HRT

Gledajući ovo veselo društvo i osluškujući omamljujući mir Dravske park šume - tko ne bi poželio ovako započeti dan! A oni hodaju svaki dan. 

- Počevši 2 - 3 kilometra uzvodno pa do 5 - 6 kilometara nizvodno uz Dravu. 3 puta tjedno smo na lokaciji u Graberju, govori Katica Kalajdžija, predsjednica Udruge nordijskog hodanja i pješačenja "Drava".

I znaju zašto to rade. 

- Prvenstveno mi pruža dosta rekreacije, a ja sam i dijabetičar te putem hodanja najbolje reguliram svoj šećer, naglasio je Nenad Belošević, član Udruge nordijskog hodanja i pješačenja "Drava".

- Do podne sam aktivirana oko ručka, a popodne sam sama te mi puno znači druženje i hodanje i mi se tu pokrenu svi mišići, rekla je Jovanka Horvat, članica Udruge nordijskog hodanja i pješačenja "Drava".

Udruga okuplja više od stotinu članova, od 8 do 88 godina. A sve je počelo prije četiri godine. 

- Sastajali smo se na kavama i tako je krenulo. Hajde da osnujemo udrugu i to u kratkom roku - u mjesec dana, sjeća se Mila Voit, članica Udruge nordijskog hodanja i pješačenja "Drava".

Da bi danas sudjelovali u nizu projekata, odlazili na izlete, ali i organizirali svoje manifestacije. 

- Naš festival nordijskog hodanja u biseru Hrvatskog zagorja - Trakošćanu. Ove godine 3. će biti, a nama najmiliji projekt je Dan na Dravi - tako smo ga nazvali, od prvog dana osnutka, a posvećen je Međunarodnom danu rijeke Drave, govori Kalajdžija.

Nebrojene su prednosti nordijskoga hodanja - od toga da pokreće gotovo 90 posto mišića do blagodati za naše mentalno zdravlje. Uz prirodne bisere kao stvorene za šetnje - bila bi prava šteta to ne iskoristiti. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!