14:16 / 03.09.2018.

Autor: V.M./P.P.M./HRT

Varaždinski rođendan 'Grofice Marice'

-

-

Foto: - / -

Bili smo na 80. rođendanu operetne dive Nevenke Petković Sobjeslavski, poznate Grofice Marice.
Bili smo na 80. rođendanu operetne dive Nevenke Petković Sobjeslavski, poznate Grofice Marice.

Pitate li Varaždince za Groficu Maricu, mnogima od njih to će biti sinonim za njihovu sugrađanku, hrvatsku operetnu primadonu Nevenku Petković Sobjeslavski.

Kako je jedna od njezinih najvažnijih uloga bila upravo ona Grofice Marice u Kalmanovoj opereti, prijatelji su joj priredili rođendansko druženje u istoimenoj kavani. Premda se, kažu, damama ne otkrivaju godine, naša primadona s ponosom i nevjerojatnom energijom ističe svojih 80.

Rođendanski susret s prijateljima, kolegicama iz svijeta glazbe i kulture operetna je primadona dočekala s uzbuđenjem jer dogodio se u njezinu rodnom Varaždinu.

Jako lijepe uspomene imam iz djetinjstva i mladenaštva, a posebno iz Muzičke škole - profesor Zubera i profesorica Opolski su nas stvarno tretirali kao svoju djecu, s nama su radili, imali strpljenja,  prisjeća se slavljenica.

Nakon diplome na zagrebačkoj akademiji, zaposlila se u kazalištu Komediji dok je operetna scena bila živa i obožavana te provela ondje radni vijek. Nastupala je na Varaždinskim baroknim večerima i festivalima, bila miljenicom skladatelja Ive Tijadrovića.

Ima prekrasan, čisti, zvonki glas, krasnu spontanost, jednu divnu scensku prisutnost i u tom pogledu je zbilja plijenila pažnju,  ističe muzikologinja Zdenka Weber.

Uz talent i ljubav, upornost i puno vježbanja jedini su put - poručuje dobitnica nagrade 'Milka Trnina' i Nagrade hrvatskog glumišta Nevenka Petković Sobjeslavski mladim pjevačima.

Slavlje iznenađenja priredio je član društva zagrebačkih prijatelja - rođenih Varaždinaca Željko Slunjski: Pozvali smo Nevenkine prijateljice iz Muzičke škole, a one su međusobno povezane. One su nekad, dan uoči rođendana, znale doći profesoru Zuberu pod prozor i pjevat mu podoknicu.

Nama je to bio život. Bilo toliko pjesme, toliko radosti, toliko ljubavi da je to jednostavno nezaboravno. To nas još dan danas drži i nosi,  priča prijateljica Renata Vitković.

Primadona, koja je u mirovinu otišla sa zahtjevnom ulogom Grofice Marice, Nevenka Petković Sobjeslavski katkad zapjeva s prijateljima, a nedjeljom za svoju dušu u zboru zagrebačke crkve sv. Katarine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!