Varikokela, mikrokirurško liječenje i u Hrvatskoj

11.11.2021.

15:35

Autor: Zdrav život/HRT

Liječenje varikokele

Liječenje varikokele

Foto: HTV / HRT

Donedavno, mikrokirurško liječenje varikokele uz očuvanje limfne drenaže u Hrvatskoj nije bilo dostupno. Međutim, nova je metoda usavršena i u KBC-u Zagreb i uspješno izvedena na 20 pacijenta.

Varikokela je cirkulacijski poremećaj uzrokovan proširenjem vena oko testisa. Prisutna je u 15-ak posto muškaraca i adolescenata, no samo jedna petina od tog broja izaziva probleme u anatomiji i funkciji testisa.

- Ukoliko se pojave simptomi varikokele, a to može biti bol u testisima ili pritisak kod hodanja, trčanja ili neke fizičke aktivnosti, onda se pacijenti sami jave liječniku. No većina varikokela je asimptomatska, ne izaziva nikakve simptome i otkriva se slučajno, najčešće tijekom sistematskih pregleda, kaže Dino Papeš, spec. dječje kirurgije iz KBC-a Zagreb.

- Tada se preporuča učiniti ultrazvuk testisa kojim se može odrediti volumen, veličina testisa, i vidjeti je li varikokela uzrokuje zastoj u rastu testisa i preporuča se učiniti kod odraslih muškaraca ili starijih adolescenata - pretragu koja se zove spermiogram. To je analiza ejakulata, laboratorijska analiza, kojom se određuje broj spermija, funkcija, pokretljivost i još neki parametri, objašnjava.

 Dino Papeš

Dino Papeš

Foto: HTV / HRT

Ukoliko ti nalazi nisu uredni, varikokelu je potrebno liječiti. Jedina učinkovita terapija jest operativni zahvat. Operacija se, dodaje Papeš izvodi kroz rez u donjem dijelu trbuha ili laparoskopski kroz trbušnu šupljinu uz pomoć kamere i posebnih instrumenata.

Te operacije imaju otprilike deset posto komplikacija, uglavnom je to hidrokela - nakupljanje tekućine oko testisa. Ona nastaje zbog oštećenja limfnih vodova tijekom operacije. Može doći i do gubitka funkcije testisa zbog oštećenja arterije ili do ponovnog javljanja proširenih vena nakon operacije.

Komplikacije nastaju isključivo zbog otežane vizualizacije, budući da se radi o vrlo sitnim anatomskim strukturama. Kako bi se ovom problemu doskočilo, osmišljena je nova mikrokirurška metoda koju je doktor Papeš već izveo na 20 mladih pacijenata.

- Ona se radi pod kontrolom mikroskopa kroz rez u preponi. Ta je metoda bolja jer pruža brži oporavak i komplikacije su svedene na minimum, do 1 posto. Glavna prednost te metode je korištenje operacijskog mikroskopa koji omogućava adekvatan prikaz svih struktura koje treba očuvati i svih vena, i onih najmanjih - koje treba podvezati. Također, zahvat se radi u lokalnoj anesteziji, a rez od operacije je nevidljiv, objašnjava kirurg Papeš.

Ovakav se zahvat već neko vrijeme radi u vodećim svjetskim centrima za dječju urologiju i kirurgiju, a polako postaje zlatni standard u liječenju i metoda izbora. Kod svih koji su operirani zbog poremećaja spermiograma došlo je do oporavka i dosad nije bilo nikakvih komplikacija.

Uzroci nastanka varikokele nisu do kraja poznati, uostalom kao i kod proširenih vena na nogama. Liječnici vjeruju da je odgovoran niz nasljednih faktora u kombinaciji s faktorima okoliša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!