Veleposlanica Egipta: Da ne živim u Egiptu, odabrala bih Zagreb

24.09.2018.

13:23

Autor: E.L.S./D.Ž./HRT

default error photo
Olfat Farah majka je triju kćeri koje su također posjetile Hrvatsku. Smatraju je prekrasnom zemljom koja ih podsjeća na veliki vrt.
Nije potrebno puno predstavljati zemlju u kojoj se razvila jedna od prvih svjetskih velikih civilizacija. Egipat je zemlja iz koje dolazi njezina ekscelencija Olfat Abdel Fattah Ahmed Farah. Svoj prvi televizijski intervju egipatska veleposlanica u Hrvatskoj dala je novinarki Dubravki Žiljak.

Domovina bogova, piramida, hramova, drevnih znanja. Arapska Republika Egipat najnaseljenija je arapska zemlja. Nalazi se u sjevernoistočnoj Africi, sa Sinajskim poluotokom u Aziji. Egipat je 18 puta veći od Hrvatske. Za njega se kaže da je dar Nila, jedine rijeke na svijetu koja teče od juga prema sjeveru. Egipat ima jednu od brzorastućih populacija. Trenutačno u njemu živi gotovo 96 milijuna stanovnika.Glavni grad Kairo najnapučeniji je afrički grad. U njemu je rođena Olfat Farah, egipatska veleposlanica. Kako bi se doista osjećala kao kod kuće svoju je zagrebačku rezidenciju ispunila detaljima iz domovine. Egipat je vidljiv na svakom koraku. No, nađe se tu i hrvatskih uspomena.

Egipatski turisti najviše posjećuju našu obalu. Istra i Dubrovnik posebno su osvojili veleposlanicu. Kaže kako je od mladosti osjećala da će kad-tad doći u Hrvatsku. U Mauretaniji je, naime, upoznala Hrvate koji su joj postali najbolji prijatelji a u svojoj bogatoj diplomatskoj karijeri egipatska veleposlanica posebno se vezala za Hrvatsku.

Olfat Farah majka je triju kćeri koje su također posjetile Hrvatsku. Smatraju je prekrasnom zemljom koja ih podsjeća na veliki vrt.

Nakon burnih političkih, vojnih i terorističkih događanja, Egipat je danas stabilan. U zemlju ponovno ulazi strani kapital i ulagači ali i turisti.
17-milijunski Kairo, najveća luka Aleksandrija preko koje se odvija 80 posto egipatskog uvoza i izvoza, Crveno more koje slovi kao najpoznatija ronilačka destinacija, bezvremenske piramide za čiji se oblik vjeruje da je inspiriran širenjem sunčevih zraka- glavne su atrakcije ove egzotične zemlje.

Egipatska veleposlanica treća je za redom žena koja je na tu funkciju došla u Hrvatsku. Prisjećanja na šetnje Tkalčićevom ulicom gdje voli popiti kavu, okuse domaće hrane, posebno omiljene sarme i njoka, ali i brojna prijateljstva ponijet će u rodni Kairo. Da ne živi u Egiptu Zagreb bi bio njen drugi odabir jer to je grad kojeg naprosto obožava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!