Veleposlanik Irske: Dan sv. Patrika postao nam je još važniji

12:43 / 17.03.2022.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/M.L./K.D./HRT

Ruaidhri Dowling i John Hamill

Ruaidhri Dowling i John Hamill

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Danas, 17. ožujka, obilježava se blagdan svetog Patrika – sveca zaštitnika Republike Irske. Uz taj se blagdan svake godine vežu vrlo vesele proslave i zabave u zemljama diljem svijeta, pa tako ni ova godina neće biti iznimka.

- Sveti Patrik je već dugo naš zaštitnik, dulje nego što postoji naša država. Povezujemo taj dan s vjerskim slavljem, ali i sa zajednicom, sa Ircima koji se okupljaju diljem svijeta kako bi obilježili taj dan. Posljednjih nekoliko godina to nam je postalo još važnije. Mi kao zemlja to obilježavamo i na institucionalnoj razini, posebice izvan Irske gdje ima mnogo Iraca, priča veleposlanik Republike Irske u Hrvatskoj posljednjih mjeseci, Njegova Ekscelencija Ruaidhri Dowling.

Kroz godine je sveti Patrik postao jedan od najpopularnijih svetaca, uz bok svetom Nikoli, ili primjerice, svetom Valentinu. Dowling smatra kako ljudi svetog Patrika jako vole jer se mogu poistovjetiti s njegovom biografijom.

- On je došao u Irsku kao rob, i naišao je na loš tretman ljudi. Tek nakon što je pobjegao, doživio je nekakvo osobno preobraćenje koje ga je navelo da se vrati u Irsku i donese kršćanstvo. To je bilo davno i sve je na razini legende, ali činjenica da je netko pobjegao pa se vratio, mislim da je to dio priče s kojom se mnogi poistovjećuju – posebice u Irskoj. Kao i u Hrvatskoj, mnogi Irci su napustili Irsku, pa se vratili. Upravo ta priča o emigraciji i povratku je dio naše povijesti, objašnjava.


Danas se blagdan svetog Patrika, osim odlascima u pubove, obilježava paradama, glazbom i plesom, te pričanjem priča. Što se tiče hrane, na ovaj dan se obično jede kupus dinstan na slanini, kaže Dowling, no postoje i mnogi drugi običaji.

Otkad je u Hrvatskoj, Dowling obično odlazi u Sheridan's pub u Zagrebu, gdje se često okuplja irska zajednica. Hrvatsku i Irsku, kaže, vežu mnoge povijesne veze, a danas su kulturološke spone između ove dvije zemlje snažne. Mislim da brojni Hrvati ovdje uživaju u irskoj glazbi i plesu, i to je sjajno, zaključuje Dowling.

U videoprilogu pogledajte i razgovor s Johnom Hamillom te njegove izvedbe irskih pjesama. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!