Velika Fiumanka - više od obične regate

11.06.2022.

21:02

Autor: Klaudia Modrić Plantarić/Dnevnik/IMS/HRT/I.B.

Velika Fiumanka

Velika Fiumanka

Foto: Dnevnik / HRT

Krstaši su se borili za naslov "kralja Kvarnera". Uvijek atraktivna Velika Fiumanka bila je i ostala više od obične regate.

Zabijelio se riječki zaljev. Fiumanka je najveći kvarnerski i hrvatski praznik pod jedrima.

- Onda je to onaj smisao, ono što mi radimo godinu dana, danas nas je stvarno vrijeme pomazilo, imamo idealan vjetar, idealne uvjete na moru. Fiumanka je više od regate jer tu se druže profesionalci s velikim krstašima, no i obitelji s manjim brodicama, rekla je Ljiljana Ivetac iz organizacijskog odbora Fiumanke.

Fiumanka je druženje, uživanje u moru, u jedrenju.

- Moja cijela obitelj je iz Sicilije i tu su došli. Ja i muž smo se preselili prije tri godine u Opatiju i tu živimo. Fiumanka je predivno iskustvo, smatra Antonela sa Sicilije.

Posebnost je ove manifestacije i jedinstvena u svijetu, medijska regata čiji je suorganizator i Hrvatska radiotelevizija.

Zbog ozračja prijateljstva i ljubaznosti mnogi se iznova vraćaju u Rijeku. Prošlogodišnji pobjednik nije obranio naslov, no ne žali:

- Fiumanka je jedna prelijepa regata kojoj se uvijek rado vraćamo. Ugošćeni smo kao da smo došli kući. Preporučujem svima koji vole jedrenje, poručio je Miloš Radonjić iz Crne Gore.

I ne samo jedrenje, Fiumanku prate i studentske regate, windsurf regate, SUP regata, papirnata - Fešta od malog broda, te koncerti i gastronomska ponuda. Zato je Fiumanka više od regate!

Ova je Fiumanka bila i svojevrsna uvertira u jubilej i novo ruho Rijeke.

- Želja svih nas je da Rijeka 25. Fiumanku dočeka u novom ruhu. Prvenstveno mislim na novu ACI marinu koja bi se trebala izgraditi na lokaciji Porto Baroš. To je najveća investicija u nautički turizam uopće u Hrvatskoj, rekla je novinarka HTV-a Klaudia Modrić Plantarić.

Razgovarala je s Davorom Perovićem iz organizacijskog odbora Fiumanke.

- Zaštitnik Rijeke sv. Vid nam je dao vjetar koji možemo samo sanjati. Najbolji uvjeti za jednu ovakvu regatu. Rekordna Fiumanka s vjetrom od 10 do 25 čvorova, taman koliko treba, ni previše ni premalo. Pobjednik je završio utrku za 59 minuta. Taj će rekord teško netko oboriti u sljedećih 10 godina. U dva sata smo odradili cijelu regatu, na zadovoljstvo svih, za gušt, dojmovi su jako lijepi. Regata se proširila na Tjedan jedrenja, kao što je to bilo prije pandemije. Sad smo pokrenuli studentsku Fiumanku koja ima veliku perspektivu, a sljedeće godine očekujemo još više brodova i zaljubljenika u jedrenje. Fiumanka je prije svega druženje, poručio je.

Fiumanka je uvertira u sljedeći tjedan kad Riječani slave dan svog zaštitnika sv Vida.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!