Veliki uspjeh Klinike za oftalmologiju KB Sveti Duh

01.05.2022.

17:26

Autor: Zdrav život

Veliki uspjeh Klinike za oftalmologiju KB Sveti Duh

Veliki uspjeh Klinike za oftalmologiju KB Sveti Duh

Foto: Zdrav život / HRT

Od rujna 2020. godine na Klinici za oftalmologiju Kliničke bolnice Sveti Duh rijetke nasljedne bolesti oka liječe se naprednom metodom genske terapije. Nakon 18 mjeseci možemo govoriti o tome je li primjena te terapijske metode dala očekivane rezultate.

- Od tada pa do danas liječili smo ukupno devet hrvatskih državljana i devet državljana iz zemalja Europske unije i po tome smo zapravo postali prepoznati u svijetu kao centar s najvećim brojem bolesnika koji su liječeni iz nekih drugih zemalja. Svi rezultati, kako liječenja naših bolesnika, kako stranih državljana, se prijavljuju u jednu centralnu bazu i mi kao liječnici smo izuzetno zadovoljni s uspjehom samog liječenja. Nismo u ovih dakle skoro dvije godine imali zabilježenu niti jednu intraoperativnu niti postoperativnu komplikaciju, rekla je Mirjana Bjeloš, Klinika za oftalmologiju KB Sveti Duh. 

Veliki je to uspjeh naših stručnjaka koji su svojim radom i znanjem Kliniku podigli u sam svjetski vrh izvrsnosti.

- Cijela ta priča se temelji na jednom zajedničkom naporu koji je učinjen ovdje na klinici, a kojeg su učinili ljudi, stručnjaci, oftalmolozi koji su posvećeni svojoj struci i koji su u svom osobnom napredovanju dosegli doista svjetsku razinu znanja, rekao je Mladen Bušić, predstojnik Klinike za oftalmologiju KB Sveti Duh.

To stečeno znanje naši stručnjaci nesebično dijele educirajući kolege diljem svijeta.

- Kada smo pokazali kako radimo, koliko ozbiljno tome pristupamo i da zaista nismo imali komplikacija te da su zaista pacijenti zabilježili objektivno i subjektivno poboljšanje kvalitete vida, tada smo postali i širi centar. Počeli smo educirati ne samo kolege iz Europe, što je prvotno uključivalo republike Slovačku, Češku, Mađarsku, Bugarsku, Rusiju, nego smo bili pozvani da pokažemo što i kako radimo i kolegama iz Australije, Novog Zelanda, Japana, Koreje, Singapura, Portugala, rekla je profesorica Bjeloš dodavši da ih još očekuju edukacije kolega iz Sjeverne Irske i Škotske.

Edukacija i razmjena znanja važan je segment rada Klinike za oftalmologiju Kliničke bolnice Sveti Duh.

- Klinika je organizirala do sada devet vlastitih međunarodnih simpozija koji se zovu - Up to date oftalmology, i deseti je trebao biti 2020. godine uživo. Međutim zbog svjetske epidemije koronavirusom, te godine smo organizirali virtualni kongres, a deseti jubilarni uživo smo rekli napraviti kada epidemija prođe. Očekujemo da će to biti definitivno sljedeće godine. U međuvremenu smo napravili dane otvorenih vrata klinike prošle godine i ove godine ćemo baš na bazi naših najvrjednijih resursa, znači vrhunskih eksperata klinike, stručnjaka, napraviti jedan individualan pristup od tih stručnjaka prema svojim kolegama u Hrvatskoj, Europi i u svijetu pa smo to nazvali ekspertiza stručnjaka s Klinike za očne bolesti Kliničke bolnice Sveti Duh, istaknuo je profesor Bušić. 

- Mi organiziramo i niz takozvanih preceptorshipova, to su posebni vidovi edukacije gdje nam dolaze stručnjaci iz cijele Europe i svijeta ovdje na kliniku već niz godina kako bi na licu mjesta vidjeli kako i to radimo, na koji način pružamo vrhunsku oftalmološku zdravstvenu uslugu i kako bi se direktno upoznali s nama i razmijenili ta iskustva, dodao je.

Svi su ovi rezultati prepoznati i u stručnim krugovima na europskoj i svjetskoj razini. Kao potvrda toga, Zagreb će sljedeće godine prvi put u povijesti biti domaćin Svjetskog strabološkog kongresa. To je iznimno priznanje hrvatskoj oftalmologiji, ali i našoj medicini općenito.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!