U Rijeci presađen bubreg djevojci sa srčanom manom

04.01.2022.

09:21

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/M.Š./HRT

Prof. dr. Dean Markić, KBC Rijeka

Prof. dr. Dean Markić, KBC Rijeka

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Prvi je put riječki transplantacijski tim presadio bubreg 16-godišnjoj djevojci s vrlo rijetkom srčanom manom.

Posljednjeg dana 2021. godine, multidisciplinaran transplantacijski tim Kliničkog bolničkog centra Rijeka uspješno je presadio bubreg 16-godišnjoj djevojci s vrlo rijetkom srčanom anomalijom tzv. Fallotovom tetralogijom.

- Operacija je prošla u redu, pacijentica je dobro, oporavlja se, možda će i do kraja tjedna ići kući, rekao je gostujući u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" prof. dr. Dean Markić. 

- Pripreme za operaciju su trajale dugo, 2019. smo saznali za ovu djevojčicu, da joj bubrezi otkazuju, na kraju je sve dobro prošlo, dali smo joj šansu za jedan bolji život, dodaje. 

- Sama operacija počela je oko 17 sati na Staru godinu i završila oko 20 sati, a pacijentica i njezin novi bubreg su dobro, rekao je predstojnik Klinike za urologiju u KBC-u Rijeka prof. dr. Josip Španjol.

Transplantacijski tim činili su još urolozi i dr. Ante Jakšić, instrumentarke Vanja Hlača i Nada Strčić, anesteziolozi dr. Berislav Barbalić i dr. Marino Damić te anesteziološka tehničarka Ines Gazetić Baki.

Ovo je prvi put da je riječki transplantacijski tim obavio takav zahvat, u kojem su zbog složenog zdravstvenog stanja pacijentice, osobito bitni bili brzina kojom će urolozi izvesti samu transplantaciju i visokoeducirani kardioanesteziolozi koji prate pacijenticu od pripreme za operaciju preko same operacije do njezinog postoperativnog tijeka.

Upravo zbog kompleksnosti samog zahvata, dosad su pacijenti s takvim dijagnozama iz Hrvatske na transplantacije uglavnom usmjeravani na operacije u inozemne transplantacijske centre s velikim iskustvom i protokom bolesnika, i to najčešće u francuski Lyon.

Riječ o 16-godišnjakinji koja je već dosad triput imala operaciju na srcu u talijanskim centrima. Njezina dijagnoza tetralogija Fallot, vrlo je rijetka srčana anomalija i ova je bolesnica bila izrazito kompleksna.

Dosad su takve bolesnike slali u inozemstvo na transplantacije, koje su kod njih izrazito zahtjevne, zbog njihovih vrlo tankih žila.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!