Veliko slavonsko srce najjače kuca kad je najteže

06.04.2022.

13:27

Autor: Ines Milanković/I.B./Dnevnik u podne/IMS/HRT

Trajno utočište i krov nad glavom pronašli u Vinkovcima

Trajno utočište i krov nad glavom pronašli u Vinkovcima

Foto: Dnevnik u podne / HRT

Više od 12 tisuća Ukrajinaca stiglo je u Hrvatsku, a sigurno utočište pronašli su u mnogim dijelovima naše zemlje. Prema podacima Crvenog križa, čak je 36 obitelji na vinkovačkom području, među kojima i akteri naše priče.

Trajno utočište i krov nad glavom dvije obitelji iz Kijeva pronašle su u Vinkovcima. Na pitanje kako ste - Valentina i Viktorija odgovaraju:

- Dobro sam, hvala vam. Ovo je divno mjesto, dobra zemlja i dobri ljudi, kaže Valentina Soničeva.

- Imam sve što trebam i zahvalna sam ljudima ovdje koji su gostoljubivi i divno su nas primili. Pružena nam je sva potrebna pomoć, rekla je Viktorija Davidenko.

Dane provode u brizi i maštanju o ponovnom susretu s najdražima, a do tada je Hrvatska njihov sigurni dom. Ovdje ostaju - pa žele pronaći posao.

Planiramo otići u Zavod za zapošljavanje i prijaviti se. Spremna sam raditi bilo što dok ne usavršim jezik - od prodavačice do poslova u farmaciji jer imam diplomu farmaceuta, kaže Soničeva.

Nadaju se što skorijem povratku u domovinu.

- Najviše od svega želim mir u Ukrajini i priliku da se vratim svojoj kući i svom mužu. Znam da će biti teško i da ništa neće biti kao prije, no želim u Ukrajini graditi svoj život, ističe Davidenko.

Ruku prijateljstva i topli dom u Vinkovcima pružila im je obitelj Lassinger.

- Primili smo 5 osoba, 2 familije - u jednoj baka, mama i dječak i u drugoj mama i studentica kojoj smo sredili Internet i da može online raditi predavanja. Sporazumijevanje ide većinom na engleskom, nešto i rukama, nogama, kaže Ivica Lassinger, domaćin iz Vinkovaca.

- Nemam ja nekog velikog razloga da pomognem nekome, zašto ne bi pomogao? Normalno da ću pomoći- to je jednostavno neka logika, dodaje.

U pomoć Lassingerima i ukrajinskim obiteljima priskočili su i brojni Vinkovčani - jer veliko slavonsko srce najjače kuca kad je najteže.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!