Veslom preko Atlantika

25.05.2022.

13:30

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HTV/HRT

Veslom preko Atlantika

Veslom preko Atlantika

Foto: HTV / HRT

Hrvatski branitelji nedavno su izveli nevjerojatan pothvat – organizirali su se, samostalno sjeli u čamac te se njime uputili preko Atlantika veslajući 6500 km. Time su postali prvi Hrvati kojima je to uspjelo. Priču o neobičnom putovanju u emisiju "Dobro jutro, Hrvatska" donijeli su Werner Ilić i Dražen Hrženjak. 

- Na ideju je došao moj veslački partner, Martin Cruickshank, koji je dva puta prije nego što smo ovo ostvarili pokušao isto sa svojom sestrom Fionom 2015. i 2016. godine. Nažalost, nisu uspjeli ostvariti svoj cilj – došli su do dvije trećine puta i morali odustati jer im se slomilo kormilo i nisu više mogli upravljati čamcem. Skoro sedam godina nakon toga prišao mi je i rekao da želi pokušati ponovno, te da traži nekoga i ja sam rekao da sam zainteresiran. Rekao mi je da sam jedini hrabar ili jedini luđak koji bi na to pristao, priča Werner Ilić, umirovljeni časnika HV-a, koji je uz umirovljenog časnika HV-a Crucikshanka drugi dio sjajnoga dua koji je preveslao Atlantik.

-  Posljednjih 12 mjeseci proveli su u organizaciji i planiranju, te treniranju kako bi uspješno izveli svoj plan, kazao je.

Čamac kojim su se uputili preko Atlantika bio je 7,1 metar dužine, 1,9 metar širine, i težak oko 320 kilograma kada je prazan.

- Kada je čamac bio pun, sa svom opremom koja nam je trebala, težio je oko 750 kilograma, uključujući mene i Martina. Zato nismo imali motor, zvali smo to dvije konjske snage, šali se Ilić. 

Pripreme trajale godinu dana

Sve je to dio većeg projekta „Atlantik Banovina“, koji je organizirala Udruga veterana, vojnika i domoljuba.

- Pripreme su trajale godinu dana, a u jednom trenutku je dečkima zatrebao pravni okvir, odnosno način kako da tu akciju provedu i kako da uspiju prihvatiti sredstva od donatora i sponzora. Kroz poznanstvo s Martinom ponudili smo kao udruga da mi to napravimo za njih. Imali smo samo jedan dodatak planu, a to je da pokušamo tu akciju pretvoriti u humanitarnu. Ideja je bila da se prikupe sredstva za centar koji bi izgradili na Banovini. Dečki su odradili Atlantik, a na nama je sada da pokušamo prikupiti sredstva za centar 'Veteransko veslo', u znak hvale dečkima, a koji bi bio u službi ranjivim skupinama našeg društva, objašnjava voditelj projekta Dražen Hrženjak.

Unatoč svojoj fizičkoj i vojnoj spremi, Ilić ističe kako pothvat koji su on i Martin ostvarili može napraviti svatko.

-To su ostvarili i muškarci i žene, ljudi u skupinama preko 70 godina, invalidi. Pitanje je koji je vaš cilj – želite li uspjeti. Mi smo kao hrvatski branitelji htjeli da i naš barjak vijori u toj disciplini. Nikad niste prestari za ostvariti vaše snove. Htjeli smo poslati i 'zelenu' poruku Hrvatskoj – očuvajte naše resurse i okoliš. Ako mi to ne ostavimo našim budućim generacijama, hoće li onda biti Lijepe naše? Htjeli smo probuditi svijest, a kada hrvatsko srce zna za što bije, bez obzira na žuljeve, na bol, na patnju i suze, sve je moguće. Uspjeli smo za naš narod i našu domovinu, ističe Ilić. 

Prepreke na putu

Putem su se borili i protiv nekih prirodnih prepreka. Upali smo čamcem u alge dubine skoro pola metra, kao 11 ili 12 nogometnih igrališta spojenih zajedno. Trebalo nam je više od četiri sata da se izvučemo van. To je bilo kao smo upali u živo blato. Na početku smo, također, imali problema i s afričkim migrantima – to je bila škakljiva situacija. Sreća da naš čamac nije imao motor - kad su migranti to vidjeli, pustili su nas. Mislili su da smo ludi. Da smo imali motor, pitanje je bismo li danas bili ovdje. Najveći strah za mene je bilo prevrtanje čamca usred pola puta. Pomogla nam je vojnička priprema i standardni operativni postupci. Cijelo vrijeme smo bili vezani za čamac – u toj situaciji, čamac je tvoj život, zaključuje Ilić.

Zahvaljujući ovoj dvojici hrabrih umirovljenih časnika, hrvatska zastava danas vijori na Barbadosu u čast njihovog veslačkog uspjeha. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!