Vesna Ramljak dobila nagradu VAM udruge SVE za NJU

18.03.2022.

14:32

Autor: HRT/Hina

Vesna Ramljak dobila nagradu VAM udruge SVE za NJU

Vesna Ramljak dobila nagradu VAM udruge SVE za NJU

Foto: Sandra Simunovic / PIXSELL

Liječnica Vesna Ramljak, predsjednica Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna, u petak je dobila Nagradu VAM udruge SVE za NJU, a na svečanosti je istaknuto kako dobitnica za 2021., bez kalkuliranja i niz godina ulaže vrijeme i energiju u dizanje svijesti o važnosti prevencije.   

Kroz kampanje, projekte i javne istupe u medijima doc. dr. Vesna Ramljak ističe važnost prevencije raka dojke. Bila je angažirana u radnim skupinama za izradu Nacionalnog strateškog okvira protiv raka, a svaku priliku koristi da se u stručnoj i široj javnosti zauzme za njegovu implementaciju, zagovarajući bolji položaj žena u dijagnostici, liječenju i rehabilitaciji. Vlastito iskustvo bolesti Vesne Ramljak donijelo je još jednu, dublju dimenziju njezinom javnom djelovanju.

Vesni Ramljak nagradu su u prostorijama udruge SVE za NJU uručile dr. Nika Lazić, kćer Vesne Andrijević Matovac, jedne od osnivačica i prve predsjednice udruge po kojoj nagrada VAM i nosi ime, te predsjednica udruge dr. Almenka Balenović.

Vesna Ramljak rekla je kako je sretna, ali i zahvalna što je njezin rad i trud prepoznat, što su je prijatelji predložili i u Upravnom odboru odlučili njoj dodijeliti nagradu.

- Meni je to velika čast i gratifikacija cijelog mog rada i baš sam sretna zbog toga. Dobiti nagradu je prekrasno...kriteriji sad ne mogu biti niži, mogu biti samo viši i mogu još više dati od sebe, poručila je Ramljak.

Predsjednica udruge SVE za NJU Almenka Balenović rekla je da je Vesna Ramljak izabrana među pet kandidatkinja za dobitnicu nagrade VAM i da je "definitivno najbolja". Nagradu dodjeljuju svake godine osobi koja je najviše napravila za žene oboljele od karcinoma dojke i drugih karcinoma te u svim drugim djelatnostima civilnog društva, na humanitarnim akcijama i mrežama.

Balenović je rekla da u Hrvatskoj od karcinoma godišnje oboli oko 2800 žena, najčešće od karcinoma dojke, a umre ih oko 1100. Istaknula je kako je bitno da se karcinom otkrije u ranoj fazi jer onda je izlječenje veće od 90 posto.

Nagrada VAM se dodjeljuje pod pokroviteljstvom zagrebačke Gradske skupštine, a utemeljena je u spomen na Vesnu Andrijević Matovac koja je osnivanjem udruge 2008. dala novi zamah u borbi protiv raka dojke.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!