17:35 / 25.07.2018.

Autor: T.V./L.Š./HRT

Virovitičko sklonište za napuštene životinje jedno od najboljih u RH

-

-

Foto: - / -

Virovitičko sklonište za napuštene životinje, koje je prije stupanja na snagu novog zakona o njihovoj zaštiti, bilo jedno od šest u Hrvatskoj koje pse nije usmrćivalo nakon isteka zakonskog roka od 60 dana, odnedavno može primiti još pedesetak pasa.
Virovitičko sklonište za napuštene životinje, koje je prije stupanja na snagu novog zakona o njihovoj zaštiti, bilo jedno od šest u Hrvatskoj koje pse nije usmrćivalo nakon isteka zakonskog roka od 60 dana, odnedavno može primiti još pedesetak pasa. Djelatnicima skloništa u radu pomažu volonteri, a savjesni su građani od početka ove godine udomili više od 140 pasa.
 
U skloništu za životinje smještenom u dijelu nekadašnje vojarne izgrađeni su novi boksovi za pse. Unatoč dobrim dosadašnjim životnim uvjetima pasa s virovitičkog područja i triju susjednih općina odnedavno su ondje smješteni psi iz Slatine i Pitomače pa ih je u skloništu trenutačno 120.

Počeli smo sa nekakvih četrdesetak pasa da bi danas došli do 132 psa kapacitet i dalje radimo na tom proširenju svakog dana se nešto novo dogodi. Pomažu nam ljudi iz Virovitice, grad Virovitica, svojim radom i donacijama, ističe voditelj skloništa Zvonko Zečević.

Hrane za pse, kažu, imaju dovoljno, no nedostaje im građevinskog materijala poput cementa, šljunka, drvene građe za izgradnju dodatnih boksova. Ja mislim kada se završi ono što je nama u planu da bi bez problema mogli brinuti o dvjestotinjak životinja, kaže Zvonko.

Djelatnici skloništa ovih dana pronalaze napuštene pse bez identifikacijskog čipa, koje nesavjesni građani napuštaju tijekom godišnjih odmora. Desna ruka su im volonteri koji prema svojim mogućnostima pomažu skrbiti se za pse u skloništu, a stavljaju ih i na društvene mreže. Čistimo boksove, mičemo izmet, češljamo pse, šetamo, mazimo ih, a donesemo i koji keksić jer tih par sekundi posvećenih svakom psu ili jedna šetnja to njima neizmjerno znači, oni su toliko divni, naglašava volonterka Julijana Jahn-Babić.

Imamo službenu stranicu Sklonište za životinje Virovitica, a imamo i na fejsu na društvenim mrežama isto profile tamo nas svi normalno mogu pratiti, lajkati, dijeliti pse i zapravo svaka podjela naše objave nam puno pomaže jer se širi dalje i van Virovitice, ističe volonterka Mirjana Lukačić

Tako psi iz skloništa odlaze cijepljeni, čipirani i kastrirani u nove domove diljem Hrvatske i zemalja Europske unije. Virovitičko sklonište za životinje otvoreno je za posjetitelje radnim danom od 10 do 14, a subotom od 10 do 12 sati. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!