17:02 / 07.01.2021.

Autor: Ana Marušić/Regionalni dnevnik/HRT

Virtualno putovanje okusa Zadarske županije

-

-

Foto: - / -

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj pokrenulo je, uz pomoć šest hrvatskih gastro blogera, virtualno kulinarsko putovanje Europom.
Jedan od programa Europske komisije, koje provodi agencija ZADRA NOVA, je i EuropaDirect. Zamišljen kako bi građanima pružio različite informacije o Europskoj uniji, omogućuje vrlo široko područje djelovanja, pa je tako u Zadru ušao i u kuhinju.

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj pokrenulo je, uz pomoć šest hrvatskih gastro blogera, virtualno kulinarsko putovanje Europom. Oni su pripremali nacionalne specijalitete, koristeći pritom namirnice s oznakom izvornosti, odnosno zemljopisnog podrijetla.

- Odlučili smo se pohvaliti svojom tradicijom, okupili smo osam recepata i u suradnji s mentorima iz Hotelijersko turističke škole Zadar i njihovim učenicima stavili ih u kuharicu. Tako je nastala kuharica "Kulinarsko putovanje kroz Europu" koja donosi 35 recepata, uz 27 recepata iz zemalja članica i 8 recepata koje smo nazvali "Okusi Zadarske županije" - objašnjava Marija Dušević, voditeljica EDIC Zadar.

Jedan od mentora profesionalno je posvećen čuvanju naše kulinarske baštine.

- Ovo je bila jedinstvena prilika da pošaljemo svijetu ono što je u biti nekako zaboravljena kuhinja kod nas... Sad možemo turistima i svima koji dolaze u Zadarsku županiju pokazati što je sve autohtono - kaže chef Renato Kraljev, Hotelijersko turistička i ugostiteljska škola Zadar.

Uvršteno je i samoniklo bilje, poput motra ili petrovca, stoga će ova mala kuharica biti zanimljiva i ljubiteljima tradicije, ali i onima koji su skloni u kuhinji malo eksperimentirati.

Svi zainteresirani kuharicu mogu preuzeti u prostorijama agencije, ili s mrežnih stranica EDIC Zadar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!