Visibabe su tu, ali ne smiju se brati!

20.02.2019.

15:39

Autor: Anamarija Horvat Šantl/E.L.S./HRT

default error photo
Naizgled bezazlen potez, poput branja nekog cvijeća, može pokrenuti lavinu negativnih promjena u tom savršenom prirodnom lancu.
Do službenog početka proljeća još je mjesec dana. No već su se pojavili prvi vjesnici. Visibabe ili zvončići, nažalost, mamac su brojnim beračima.

Već u vrtiću djeca pjevaju pjesmice o visibabama, zvončićima, jaglacima tako da možemo reći da svi manje - više dobro znaju vjesnike proljeća. Većina ih nikne s prvim toplijim zrakama sunca, a iz godine u godinu sve ranije.

- To su sve posljedice klimatskih promjena. S time da ove proljetnice su jedna od ljepših promjena jer klimatske promjene su daleko više od toga. A to ćemo osjetiti na koži već idućih godina, dakle veće suše, veće poplave - kaže Ivana Roko iz Međimurske prirode - javna ustanova za zaštitu prirode.

To je tek jedan od znakova kojim nas priroda upozorava da je trebamo čuvati. I naizgled bezazlen potez, poput branja nekog cvijeća, može pokrenuti lavinu negativnih promjena u tom savršenom prirodnom lancu.

Ivana Roko poziva, kako je rekla, i male i velike da to ne rade jer su upravo te prve proljetnice prvi izvoz hrane za mnoge nama vrlo bitne kukce, oprašivače - pčele, bumbare, leptire. Svi znamo i priča se godinama kako su upravo te vrste jedne od najugroženijih vrsta, upozorava Roko i napominje da branjem proljetnica kao i čupanjem s lukovicom ugrožavamo njihova prirodna staništa.

Jako je teško napraviti  jednake uvjete kao što su u šumi, upravo zato mnogima ne uspijevaju u dvorištu. Zato, nemojte brati, pogotovo ne s lukovicom jer ako uzmete lukovicu uzmete cijelu biljku i ona više iduće godine neće rasti u šumi!

Ne samo da branjem činimo nepovratnu štetu prirodi već iz neznanja radimo i ono što ne smijemo. Većina je proljetnica zaštićena i ne smije se brati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!