13:25 / 21.07.2019.

Autor: Klaudia Modrić Plantarić/T.V./HRT

Vitomir Maričić - prvak u ronjenju, instruktor, avanturist

-

-

Foto: - / -

Voda je njegov element. Bilo da se nalazi u moru i još češće u bazenu Vitomir Maričić živi za nju i od nje. Voli reći kako je voda za njega medij koji ga opušta. U vodi se trenira, meditira i natječe se...
Voda je njegov element. Bilo da se nalazi u moru i još češće u bazenu Vitomir Maričić živi za nju i od nje. Voli reći kako je voda za njega medij koji ga opušta. U vodi se trenira, meditira i natječe se...

-
Stvarno sam volio ronjenje još kad sam bio klinac u OŠ, međutim nije bilo ni klubova, ni mjesta, nije bilo toliko poznato ništa o natjecanjima. orijentirao sam se  na neke druge sportove i sad u zadnje vrijeme ponovno sam u tome. Ma ne znam, sve su mi drage, kao što ne mogu reći da  mi je ovo omiljeni sport. Svaki ima svoju posebnost, neku svoju draž kao disciplina, neku svoju  sitnicu koja  mi se sviđa, objašnjava Vitomir Maričić, svjetski rekorder u disciplini stereo peraja.

I dok neki sportaši nemaju niti osnovne uvjete za treniranje, Vitomir ističe Rijeku kao idealno mjesto za plivače i sve morske sportove. Za svoje sportske karijere prošao je gotovo sve kontinente svijeta pa i neka egzotična mjesta kojima su većini poznata tek s fotografija.

Njegov bivši učenik, kolega i prijatelj Petar Klovar, viceprvak svijeta u ronjenju uz Vitomira je nakon plivačke, nastavio karijeru ronioca. I dok su svjetske plivačke sile Poljska, Rusija, Francuska i Italija već godinama poznate po  sportskim uspjesima, iz male Hrvatske u posljednjih par godina naša je reprezentacija dosta uzburkala bazene po svijetu. U ženskoj i muškoj konkurenciji imamo izvrsne predstavnike.

Suvremene tehnologije omogućile su tako i široj publici uživati u smirujućim kadrovima s natjecanja. Uskoro se, zbog velikog rasta poklonika ronjenja na dah nadaju kako će postati pokazni, a zatim i natjecateljski sport na Olimpijskim igrama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!