10:03 / 30.06.2020.

Autor: Inja Svetl/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

'Vječne vode': hrvatski udio u europskoj baštini

-

-

Foto: - / -

Hrvatski restauratorski zavod predstavio je u Klovićevim dvorima monografiju i video-izložbu ‘Vječne vode: život & ljepota. Hrvatski udio u europskoj baštini’.
Hrvatski restauratorski zavod predstavio je u Klovićevim dvorima monografiju i video-izložbu ‘Vječne vode: život & ljepota. Hrvatski udio u europskoj baštini’.

Projekt je nastao kako bi se tijekom predsjedanja Hrvatske, Vijeću Europske unije predstavilo bogatstvo hrvatske kulturne i prirodne baštine, u europskom i svjetskom kontekstu. Na više od dvjesto stranica nižu se čudesni prizori hrvatske kulturne, prirodne, materijalne i nematerijalne baštine.

To veliko bogatstvo nije predstavljeno samo najpoznatijim kulturnim spomenicima, poput onih upisanih na UNESCO-ov popis svjetske baštine - tu su i deseci fascinantnih spomeničkih sklopova i cjelina, običaja autentične kulturno-povijesne vrijednosti, očaravajuće fotografije prirodnih fenomena i bogatstva.

- Izbor naše kulturne baštine je za potrebe ovog projekta bilo izuzetno teško napraviti jer svaka naša baština ima svoje vrijednosti. Morali smo se nekako osloniti na njezinu vizualnu ekspresivnost jer cijela monografiju nose fotografije koje su snimili naši vrhunski fotografi. Htjeli smo je približiti široj publici koja prvenstveno reagira na vizualni dojam, odnosno njenu ljepotu, ističe ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda dr. sc. Tajana Pleše.

Naša spomenička baština golema je riznica spomenika, fenomena koji govore o biti nacionalnog bića, a istodobno pokazuju crte interkulturalosti, transkulturalnosti. - Naravno, razumljivo je da se ta baština nađe na svjetskom popisu. Možda je nama samima manje jasno da je zapravo onaj najvažniji segment te kulturne baštine kulturni krajolik koji je zapravo onaj najdublji ferment koji definira hrvatsku kulturnu baštinu, napominje član uredništva monografije dr. sc. Joško Belamarić.

Ideja za ovu dvojezičnu monografiju - na hrvatskom i engleskom jeziku - nastala je u Restauratorskom zavodu, a Ministarstvo kulture bezrezervno ju je prihvatilo. Monografija za istinsko uživanje dostupna je u digitalnom obliku na mrežnim stranicama Zavoda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!