13:16 / 20.05.2020.

Autor: Ana Papec/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Vježbe u bazenu važne su osobama s invaliditetom

-

-

Foto: - / -

Voda pomaže u otporu, znači, to im je neki otpor koji im je savladiv i osjećaju se sigurnije, rekao je fizioterapeut Ivan Ivanek.
Tjelovježba u toploj vodi i plivanje pridonose boljoj koordinaciji pokreta i razgibavanju mišića, što je iznimno važno za osobe s invaliditetom. Stoga članovi Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije uz stručno vodstvo fizioterapeuta redovito vježbaju na čakovečkim bazenima.

Istezanje glave, vrata i ruku. Zatim vježbe za kralježnicu. Tako počinje rekreacija članova međimurskog Društva osoba s tjelesnim invaliditetom na bazenima.

- Imamo ulazak i izlazak iz bazena, što jako puno znači nama koji ne možemo ući. Rijetki su bazeni koji imaju rampu, rekla je Anica Jambrošić, članica Društva osoba s tjelesnim invaliditetom MŽ-a.

To je samo jedna od aktivnosti programa "Ponudimo više" u sklopu kojeg je organizirano vježbanje i u dvorani pod vodstvom fizioterapeuta. On je zadužen za pravilno izvođenje vježbi i pomaganje. Ističe da je vježbanje u vodi najbolji oblik rehabilitacije za osobe s invaliditetom.

- Radimo na poboljšanju koordinacije prvenstveno. To im je najteže, pa razgibavanje svih mišića, jačanje svih mišića, tijela.  Voda pomaže u otporu, znači, to im je neki otpor koji im je savladiv i osjećaju se sigurnije, rekao je fizioterapeut Ivan Ivanek.

Grupne vježbe u bazenu održavaju se četiri puta mjesečno po 45 minuta, a u normalnim okolnostima na njima se okupi i do 30-ak članova. Ovaj je put među  malobrojnim kupačima bila Slavica Mihalic iz Čakovca.

- Ja sam u invalidsku mirovinu otišla zbog vratne kralježnice, ali tijekom godine to se proširilo, tako da mi za sve pomaže, rekla je.

Smanjenje bolova i bolju pokretljivost tijela nakon korištenja bazena primjećuju i ostali vježbači. A puno znači i to što su bazeni ponovno otvoreni. Tako osobe s invaliditetom mogu redovito na rekreaciju.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!