Vježbe za povratak osnovnom obrascu kretanja

07:29 / 02.06.2022.

Autor: Vesna Mimica/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Vježbe za povratak osnovnom obrascu kretanja

Vježbe za povratak osnovnom obrascu kretanja

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Uvijek je veliko zadovoljstvo vježbati sa Stjepanom Drenom Mlinarcem. Čim dođe lijepo vrijeme Stjepan započne seriju treninga na otvorenom. Stjpan i supruga Nikolina izvode DNS vježbe, vježbe dinamičke neuromuskularne stabilizacije ili prevedeno na hrvatski, smije se Stjepan, način na koji naš mozak upravlja našim lokomotornim sustavom, tj sustavom za kretanje.

U nekom trenutku života, objašnjava nam fizioterapeut Stjepan, napustimo optimalne obrasce kretanja i preuzmemo manje učinkovite. Vraćanje na osnovni obrazac kretanja postalo je izraženije i traženije nakon pandemije. Nikolina Šestan odgojiteljica je koja svojim primjerom promiče zdrave načine kretanja radeći s djecom. Smatra da je kretanje u svakom obliku blagotvorno za zdravlje i dobar ulog u budućnost.

Stjepan je oduvijek htio biti fizioterapeut kako bi mogao pomagati ljudima. Nakon završenog fakulteta upoznaje metodu Feldrenkreist i još neke te se njegov rad bitno mijenja. Shvaća da problemu s kojim se susreće pojedinac mora pristupiti cjelovito razumijevajući neurofiziološku povezanost tijela i uma.

Tako nastaju njegovi programi pametna medicinska gimnastika, fleksibilnost kroz pokret, medicinske vježbe za kralježnicu… Primarni je cilj, objašnjava Stjepan, vratiti ljudima optimalni obrazac kretanja.

Isprike i zabluda da spore vježbe nisu učinkovite

I sada dolazimo do isprika. Ljudi, kaže, ne stignu, imaju djecu, previše posla. Nikolina smatra da se ipak sve stigne. A među omiljenim isprikama ljudima je ona - da su prestari za vježbanje i da to više ne mogu. Česta je i zabuna da takozvane spore vježbe nisu učinkovite te da se tako ne formiraju mišići ne stječe kondicija.

No istina je da je potpuno suprotno. Ustrajnost je važna, kaže nam Stjepan, i svaki se dan pojavi nešto novo i zanimljivo, tehnologija napreduje, sve treba istražiti. Sa Stjepanom možete vježbati cijelo ljeto na Bundeku ili se barem prošetati zelenilom koje, sigurni smo, osim Zagreba imaju mnogi gradovi i mjesta u Hrvatskoj.

A vježbe za kralježnicu gledajte već idući tjedan u rubrici Minuta za vas na početku emisije Dobro jutro Hrvatska.

Vježbe za povratak osnovnom obrascu kretanja

Vježbe za povratak osnovnom obrascu kretanja

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!