Vježbom do psihičkog zdravlja

13.11.2020.

16:39

Autor: Jasmina Grbavec/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

default error photo
Mentalno i fizičko zdravlje neodvojiva su cjelina. Stoga je bitan cjelovit pristup zaštiti zdravlja, napominju psiholozi.
Diljem Hrvatske, pa i svijeta šire se kao virus: malodušnost, fobije i anksioznost. Nažalost, sve više ljudi ne može se priviknuti na novonastale okolnosti, pa psihu smiruju antidepresivima, čija je prodaja u znatnom porastu. Svima u ovoj situaciji pomaže rekreacija i tjelovježba.

Devet sati ujutro - a ove žene "pumpaju" punom parom. Ivana Posavec petnaest se godina bavi fitnessom. Nikada nije bilo teže potaknuti ljude na vježbanje, jer kaže, u ljude se zavukao strah od zaraze, a nisu ni svjesni koliko toga propuštaju.

- Vi ne jačate samo lokomotorni sustav, nego jačate i cjelokupni organizam što je u ovoj situaciji vrlo važno, kazala je fitness trenerica Ivana Posavec.

Posao je pokrenula "ni iz čega" i nakon svih godina - danas ne zna hoće li, po drugi put u ovoj godini, morati staviti ključ u bravu.

- Smatram da nije fer, jer u fitness centrima nije bilo prijenosa zaraze. I zašto baš rekreacija i sport? I zašto baš ono što ne samo fizički, nego i psihički opušta ljude?, dodala je.

Mentalno i fizičko zdravlje neodvojiva su cjelina. Stoga je bitan cjelovit pristup zaštiti zdravlja, napominju psiholozi.

- Ova situacija zahtjeva promjenu i drugačiju organizaciju života i zahtjeva od svih društvenih subjekata jedno odgovorno ponašanje kako bi se svi mogli u ovom periodu nositi s njom, naglasila je predsjednica Hrvatske psihološke komore Andreja Bogdan.

Pritom ne smijemo zaboraviti na pravilnu prehranu. Gospođa Vidović već deset godina radi plan prehrane za pacijente u čakovečkoj bolnici. Recept za obranu od virusa -  jednostavan je.

- Prehrana mora biti raznovrsna, u različitim bojama,  što znači da moramo jesti barem pet obroka voća i povrća dnevno. Ono što je sada isto jako važno je unositi dovoljne količine probiotika. Oni su sad u zimskom periodu prisutni u kiselom zelju i fermentiranim mliječnim proizvodima, kazala je voditeljica Odjela za dijetetiku i prehranu u ŽB Čakovec Monika Vidović.

Zato, ne preskačite doručak, pijte dovoljno tekućine i čim više spremajte, možda i već zaboravljene namirnice, koje su vam kuhale vaše bake.
 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!