Vladimir Prpić Prpa - legenda Velebita

05.11.2018.

17:56

Autor: Melita Šare/D.M./HRT

default error photo
Nekad dečko sa zagrebačkog asfalta, automehaničar, sada je najsretniji kada "lunja" po vrletima Velebita.
I dok većina Hrvata napušta mala mjesta i budućnost vidi u gradovima, Vladimir Prpić Prpa učinio je nešto posve drukčije. Naime, ovaj sedamdesettrogodišnji Zagrepčanin, rodom iz Baških Oštarija, postao je već legenda Velebita. Nakon što mu je dijagnosticiran maligni tumor, pobjegao je od civilizacije i godinama živi na više od 1100 metara nadmorske visine.

Nekad dečko sa zagrebačkog asfalta, automehaničar, sada je najsretniji kada "lunja" po šumi. Nije želio, kaže - "umrijeti u bolnici, s onim sokom od jabuke od na ormariću", pa je otišao "bjesomučno hodati". Naravno, ističe, to je njegovo osobno iskustvo. Ne znači da će i drugima pomoći. Svoju Ježevu kućicu, doduše s nekim tekovinama civilizacije, poput solarnih ploča i tople vode, ne bi dao ni za što. Kušin, kao u pjesmi, gotovo pa stina. Mnogo luta šumom, malo se priprema za zimu.

"Održao sam puno predavanja o koječemu, planinarenju, govorio sam pred stotinama ljudi i organizirao puno toga. Radio sam svašta u životu, ali mogu biti sam sto dana - bez imalo problema. Nevjerojatno se dobro osjećam tu", kaže Prpa.  Možda još bolje kada mu i s prvim snijegom stigne prijateljica Daniela, Švicarka. Ona je trenutačno u Africi na putovanju. Zvala ga je i na Crni kontinent i u Alpe. Kaže Prpa, nema šanse. Velebit je njegova najveća ljubav.

Napisao je i knjigu o poskocima. Oni su za njega domaće životinje. Ugrizli su ga nebrojeno puta. No čini se, ni rak ni poskoci Prpi ne mogu ništa. Ima 73 godine. Eno ga - leti vrletima Velebita.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!