15:57 / 28.04.2020.

Autor: Odri Ribarović/HRT

Volonteri riječkog Crvenoga križa na e-biciklima raznose lijekove

-

-

Foto: - / -

Jelena i Davor čine to s oduševljenjem; e-bicklom, kažu, spretnije im je i brže.
Tijekom epidemije bolesti COVID-19 i reduciranoga javnog prijevoza Riječani se sve više voze pametnim električnim biciklima s GPS praćenjem. Od 28 e-RiCikleta, grad je tri dao na korištenje volonterima riječkog Crvenoga križa koji na "e-pogon s dva kotača" svakodnevno dostavljaju neophodne lijekove ugroženim i starijim građanima.

U košaricama riječkih e-RiCikleta redovito su i torbice s lijekovima koje do manje udaljenih stanovnika u gradu Rijeci dostavljaju mladi volonteri gradskoga Crvenoga križa. Jelena i Davor čine to s oduševljenjem;  e-bicklom, kažu, spretnije im je i brže.

- Dostavljamo lijekove svakim danom od ponedjeljka do petka, znači danas recimo uzmemo narudžbe i onda ih sutra dijelimo, kaže volonterka Crvenog križa Rijeka Jelena Pecilari.

- S ovom biciklom, njezinim električnim pogonom apsolutno ne osjetimo ni jednu uzbrdicu u gradu Rijeci, tako da su dostave ovih lijekova koje obavljamo brze, efikasne, bez ikakvog umora, a odlične su i za po prirodi, izvan volontiranja, ističe volonter Crvenog križa Rijeka Dalibor Panić.

RiCiklete smještene na 4 lokacije - prvi su korak ka izgradnji ekološkoga gradskoga javnog prijevoza koji prepoznaje sve više Riječana, što se potvrdilo upravo u vrijeme epidemije bolesti COVID-19.

- Tri bicikla su trenutno dodjeljena Gradskoj organizaciji Crvenog križa, a 25 bicikala je svakodnevno u funkciji. Gledajući brojke svaki se bicikl koristi 2 i pol sata dnevno što je dobro pogotovo za vrijeme epidemije. Moram naglasiti da se bicikle svakodnevno dezinficira, istaknuo je pročelnik za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem u gradu Rijeci Srđan Škunca.

RiCiklete imaju 9 brzina i bateriju velikog kapaciteta. Sat najma košta 10 kuna i plaća se preko koda, odnosno putem aplikacije i pametnog telefona, a račun namiruje kreditnom karticom.Rijeka je jedini grad u Hrvatskoj koji ima isključivo e-bicikle, a projekt je vrijedan milijun i 300 tisuća kuna.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!