Vrijeme je za borbu protiv zloćudnih bolesti

20.01.2022.

19:58

Autor: Margareta Jozinović Vuković/Dnevnik/HRT

Borba protiv raka

Borba protiv raka

Foto: HRT / HRT

U Hrvatskoj se svake godine otkrije oko 25 tisuća slučajeva oboljelih od zloćudnih bolesti, a vidjet ćemo hoće li ih u idućim godinama biti i više. Borba protiv raka vodit će se i javnozdravstvenom kampanjom - "Vrijeme je", simbolično predstavljenom u 5 do 12.

Što znači borba s tumorom dojke, ali i čekanjem na operativni zahvat, najbolje zna Goranka Perc. Zahvaljujući njezinu poslodavcu koji joj je platio operaciju - uspjela je pobijediti tu opaku bolest.

- 2016. kada mi je dijagnosticiran rak prijavila sam se u bolnicu, obavila sve pretrage, međutim operacija mi je odgođena na neodređeno vrijeme i rekli su da ne znaju kada će me primiti, da neće bit te godine jer imaju dugu listu čekanja. Zbilja smo se našli pred jednim zidom i imali osjećaj da lupamo glavom o zid – kaže Goranka Perc, dopredsjednica udruge "Nismo same".

Pred zidom se nađu mnogi pa onkološke udruge poručuju - vrijeme je da se poduzmu konkretne mjere.

- Procjena je - svaki dan umire 39 osoba, ono što smo željeli danas poručiti je da je vrijeme da se pokrenemo. Prvu godinu predviđenu Nacionalnog strateškog okvira smo izgubili, 15 000 života smo izgubili i vrijeme je da se svi aktivno uključimo – poručuje Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ).

- Ja se iskreno nadam da nećemo čekati još 10 godina koliko smo čekali za donošenje ovog plana da se počne u provedbu jer naprosto za to više nemamo vremena – smatra Ivana Kalogjera, predsjednica udruge "Nismo same".

Provedba Nacionalnog plana trebala bi se ubrzati Akcijskim.

- Nije ostalo mrtvo slovo na papiru niti će to biti lista lijepih želja, ono što smo nacionalnim planom otpornosti i oporavka predvidjeli to je nabavljanje određene opreme, uspostavljanje onkološke mreže i baze onkoloških podataka – kaže prim. Vera Katalinić Janković, dr. med., posebna savjetnica ministra zdravstva i članica Povjerenstva za implementaciju Nacionalnog strateškog okvira protiv raka.

Uz glazbenike, kampanju su poduprli i saborski zastupnici.

- Pratimo da kvaliteta života bolesnika bude što je moguće bolja i da imaju jednake standarde i jednaka prava kao ostale članice Europske unije – kaže Ivan Ćelić, član Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku (HDZ).

- Ujedno bih najavila i sjednicu saborskog odbora za zdravstvo koja će se odviti ususret međunarodnom danu borbe protiv raka – dodaje Renata Sabljar Dračevac, predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku (Klub zastupnika Socijaldemokrati).

Rak je u Hrvatskoj drugi uzročnik smrti i procjenjuje se da od njega boluje oko 170 tisuća osoba. Zato je važno reagirati na vrijeme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!