Vrtim Zdravi film - zdravi jelovnici na zabavan način

02.10.2021.

22:55

Autor: T.V./Zdrav život/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HRT / HTV

Školska godina tek je na početku, a ujedno je to i odlično vrijeme da se u svakodnevnu školsku rutinu djece uvedu neke nove, zdrave navike. Smanjiti porazne statistike pretilosti, poučiti djecu i roditelje pripremi zdravih jelovnika na zabavan način – cilj je dugogodišnjeg projekta Vrtim Zdravi film.

Prema podacima posljednjeg istraživanja o zdravlju građana Europske unije, Hrvatska je na samom začelju kada je u pitanju prekomjerna tjelesna masa. Kod djece u dobi od 8-9 godina, postotak iznosi 35%. Pretilost time postaje jedan od gorućih javnozdravstvenih problema.

- Prema istraživanju međunarodnom istraživanju o zdravstvenom ponašanju učenika, koji se provodi u dobnim skupinama 11, 13 i 15 godina, zamijećeno je da u dobi od 13 godina imamo poražavajuće rezultate – da 30% dječaka i 20% djevojčica ima prekomjernu tjelesnu težinu i debljinu. To je puno više i od prosjeka ostalih zemalja koje sudjeluju u HBSC istraživanju, rekla je dr.sc. Diana Mayer, voditeljica Odjela za praćenje i unaprjeđenje zdravlja školske djece i mladih, HZJZ.

Edukacija i zdrav način života te pravilna prehrana i bavljenje tjelesnim aktivnostima moraju započeti već u najranijoj dobi, što je i okosnica projekta Vrtim zdravi film koji je usmjeren na učenike sedmih razreda osnovnih škola.

- Obuhvaćene su škole širom Hrvatske. U prošloj sezoni je sudjelovalo 175 škola, što nam je rekord i negdje oko 16 000 učenika, prvenstveno 7 razreda, a profesori su počeli uključivati i učenike 6. i 5. razreda, što nam doprinosi većem broju djece, ističe mag.nutr. Koraljka Novina Brkić.  

- Svake godine se radi evaluacija kao i za sva istraživanja, radi se usporedbe prethodnih godina, imamo uzlazne trendove za neke pokazatelje, za neke ne…Nažalost, naša djeca ne jedu pravilno i ne jedu raznoliko. Obroci u danu bi trebali biti raspoređeni u 5 glavnih obroka, međutim svega 30-ak posto djece jede 5 obroka u danu, kaže dr. Mayer.

No upravo ovakvim projektom bilježe i bolje statističke pokazatelje, educirajući školarce na zanimljiv način.

- Koristimo edukativne materijale, imamo brošuru za djecu i onda djece prolaze kroz različite dijelove o prehrani i tjelesnoj aktivnosti, zatim imamo letak za roditelje tako da oni vide što su djeca naučila u školi, i drugo, imamo jednu edukativnu igru koja je jako zgodna i koja zapravo imitira kupovinu namirnica u trgovini i zatim djeca moraju složiti doručak, to nam je bitno da djeca doručkuju i da se obroci ne preskaču, ističe Novina Brkić.

Dio ove priče je i digitalna kuharica.

- Posebnost ustvari kuharice Vrtim Zdravi film je u tome što je to kuharica roditelji, roditeljima, da potaknemo sve one koji žele biti inspirirani, da se može i na brz način napraviti pravilan obrok koji u sebi sadrži i dovoljno povrća, a isto tako i proteine i ugljikohidrate koji su nam ustvari i okosnica svakog obroka, kaže Novina Brkić.  

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Djecu u programu uče i o važnosti hidracije, a programe provode profesori, budući da je partner ovog projekta i Hrvatski školski sportski savez. Već 6-godinu za redom jedna zagrebačka osnovna škola i 120 učenika svake godine sudjeluje u Vrtim zdravi film.

- Učenici u manjim grupama sami uređuju prezentacije, sami snimaju filmove, kasnije jedni drugima prilikom edukacije pokazuju ostalim timovima i grupama iz 7 razreda svoje uratke, čak idu do te mjere da rade svoje vlastite recepture i svoje recepte koristeći znanja koja su dobili prilikom edukacije, ističe Krešimir Hrg, profesor u OŠ Ivo Andrić, vanjski suradnik Kineziološkog fakulteta.

Čak su u školskim kantinama zajedno s kuharicama pripremali zdrave užine i sokove. Roditelji im također pružaju podršku.

- Uvijek pitaju za neki savjet, kako poboljšati i motivirati svoju vlastitu djecu za bavljenje sportom, dodatnom aktivnošću i pripremom zdravih obroka uravnotežiti prehranu i pravilno je primijeniti u svakodnevni život, objašnjava Hrg.

- Dokazano je da djeca koja redovito doručkuju imaju bolje kognitivne sposobnosti kasnije u školi i tokom dana. Isto tako, poručila bih roditeljima da ne odustaju, da stalno djeci ponavljaju što je dobro u njihovoj prehrani, da ih pozivaju da se bave tjelesnom aktivnošću, da idu sa njima u šetnju, planinarenje, voze bicikl, savjetuje Novina Brkić.

- Povrće bi bilo idealno jesti naravno, svaki dan i to u dvije porcije, u dva serviranja. Kod voća su nam nešto bolji rezultati, ali i tu nismo zadovoljni, jedenje voća i povrća je nešto na čemu moramo raditi, poručuje dr. Mayer.

Preporuke stručnjaka podrazumijevaju i uključivanje učenika u pripremu zdravih obroka jer kroz druženje i interakciju s roditeljima, stvaraju zdrav životni stil i ujedno doprinose boljim statistikama i zdravijim generacijama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!