14:49 / 20.04.2020.

Autor: V.K./HRT4/Zajedno za zdravlje/IMS

Vukušić upozorava na epidemiju PTSP-a

-

-

Foto: - / -

Diljem svijeta izučava se fenomen korona PTSP-a, zato što se dokazalo kako strah od zaraze, tjeskoba, kao i socijalna panika imaju učinak teške psihičke traume.
U stručnim krugovima diljem svijeta već se izučava fenomen korona PTSP-a, zato što se dokazalo kako strah od zaraze, tjeskoba, kao i socijalna panika imaju učinak teške psihičke traume. O toj je temi za emisiju Zajedno za zdravlje (HRT4) govorio psihijatar Herman Vukušić, s Klinike za psihološku medicinu KBC-a Zagreb.

Ova je epidemija potpuna nepoznanica za liječnike, kaže Vukušić. Dodaje i kako se uskoro očekuje epidemija PTSP-a uzrokovanog koronavirusom. Istaknuo je kako postoji u struci konsenzus o tome da je pred nama teško vrijeme u kojem će biti potreban precizan i jasan sustav psihosocijalne zdravstvene zaštite.

- Stanovnici Zagreba su u još težoj poziciji, zato što su preživjeli i razoran potres, te su reagirali osjećajem bespomoćnosti i nemogućnosti kontrole nad svojom sudbinom, što je vrlo veliki faktor rizika za PTSP, rekao je i dodao kako nas u ovom smislu čeka jedan ozbiljan javnozdravstveni problem.

Na pitanje kako ovakav život utječe na psihu zdravih ljudi i kroničnih bolesnika Vukušić je rekao kako je poznato da je jedan od važnijih faktora koji doprinosi izlječenju jest socijalna potpora, odnosno druženje, a to nam u ovim trenucima svima nedostaje.

- Nema te društvene mreže i telefonske pomoći koja druženje i kontakt s liječnikom ili prijateljima može nadomjestiti, naglasio je.

- Moramo znati da će sva socijalna i ekonomska predviđanja koja nisu „ružičasta” pridonijeti psihosocijalnom stresu koji će dodatno pogoditi cijelo građanstvo. Izdvojio bih dvije skupine koje su posebno osjetljive, a to su branitelji i djeca, rekao je.

Iznio je podatak da je smrtnost branitelja u dobi od 52 godine, prije epidemije, bila znatno veća od ostatka populacije. Naglasio je kako bi volio da se za očuvanje ove populacije izdvojilo barem 5 posto sredstava koja su uložena u borbu protiv pandemije.

Vukušić je rekao da je potrebno davati ljudima tračak nade, a ne ih zasipavati lošim vijestima zato što one dovode do negativnih duševnih stanja.

- Današnja djeca i mladi, na pragu su da postanu ”izgubljena” generacija u smislu obrazovanja. Oni će se osjećati manje vrijednim u odnosu na prijašnje generacije i generacije koje dolaze. Trebamo im reći da nisu manje vrijedni, već su samo u drugačijim okolnostima, a sustav im treba pomoći da uhvate korak, naglasio je.

Vukušić je zaključio da nam je za psihičko zdravlje potrebna iznad svega nada i pozitivne ljudske priče, a kao što je rekao, takvih priča ima mnogo i treba ih koristiti za dobrobit svih.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!