WWF: Slučaj "tigra na trajektu" znak je potrebe za ozbiljnim promjenama

29.07.2021.

09:48

Autor: Hina/V.M.

Tigar na trajektu

Tigar na trajektu

Foto: Radio Dalmacija / HRT

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) upozorila je u četvrtak da primjer snimljenog "tigra na trajektu" otvara mnoga pitanja o adekvatnosti zakonodavnog sustava te pokazuje potrebu za boljim provođenjem postojećih zakona.

Danas se ujedno obilježava i Svjetski dan tigrova, životinja koje su kritično ugrožene, a WWF se osvrnuo i na snimku s trajekta Hvar-Split na kojem su putnici snimili sibirskog tigra u prikolici.


- U Hrvatskoj nije zakonom zabranjeno držati tigrove u privatnom vlasništvu ako su za to zadovoljeni svi uvjeti. Transport divljih životinja se mora obavljati u skladu s nacionalnim propisima o prijevozu životinja: treba biti osiguran poseban, dovoljno velik i čvrst kavez, temperature trebaju biti optimalne kako ne bi uznemirile životinju, u pratnji mora biti veterinar ili stručna osoba, a potreban je i video nadzor, stoji u priopćenju WWF-a.


Poručuju kako strogo osuđuju posjedovanje divljih životinja kao ljubimaca radi trgovine i zabave, dodavši da je njihovo držanje opravdano samo u slučaju očuvanja vrste ili u edukacijske svrhe.


- Ozbiljan je problem što se tigrovi iz divljine i tigrovi rođeni u uzgoju zakonski ne tretiraju na isti način. Strogo je zabranjena trgovina živim ili mrtvim tigrovima iz divljine kao i dijelovima njihovih tijela ili raznim derivatima dobivenima od tigra. Kod tigrova iz uzgoja situacija je nešto drugačija - njihov transport i trgovina često su odobreni ili prolaze nezabilježeno među državama članicama EU. Iz tog razloga ilegalna trgovina i krivolov rastu, upozorava u priopćenju voditeljica programa zaštite WWF-a Petra Remeta.


WWF kao problem naglašava i nedovoljne kontrole izvoza, uvoza i prijevoza divljih životinja unutar i između država te nepostojanje jedinstvene baze podataka dolaska na svijet i uginuća tigrova u uzgoju. Upozorava se kako neke države nekontrolirano uvoze i izvoze tigrove iz uzgoja, pridonoseći crnom tržištu, a izvoz na azijsko tržište smatra se iznimno unosnim poslom.


- WWF nastoji zaustaviti taj trend. Od početka 20. stoljeća smo izgubili oko 95 posto tigrova. Zadnjih 11 godina WWF provodi inicijativu TX2 udvostručimo broj tigrova. Iako su njihovi brojevi narasli, a u nekim su azijskim državama i ostvareni TX2 ciljeva, i danas brojimo tek oko 3900 tigrova u divljini, navodi se u priopćenju.


Upozoravaju kako je populacija tigrova i dalje u padu, uz glavne krivce krivolov i ilegalnu trgovinu.


WWF je započeo i projekt pod nazivom "Uspješan progon kaznenih djela protiv divljih vrsta u Europi" (LIFE SWiPE) čiji je glavni cilj obeshrabriti zločine nad zaštićenim divljim životinjama i smanjiti ilegalne radnje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!