16:44 / 29.10.2020.

Autor: Jelena Tomac/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Za Dan moždanog udara, liječnici šalju važnu poruku

-

-

Foto: - / -

Zahvaljujući novom obliku liječenja, mehaničkoj trombektomiji odnosno vađenju ugruška iz krvne žile, veći broj pacijenata ima priliku ponovno se vratiti normalnom životu.
Svaka četvrta osoba ima povećan rizik od moždanog udara. Hitno je to stanje u kojem je najbitnija rana medicinska intervencija. U povodu Međunarodnog dana borbe protiv moždanog udara - liječnici iz Rijeke poslali su važnu poruku.

U slučaju moždanog udara, brza intervencija spašava život. Simptome treba znati prepoznati.

- Neki nagli nastup otežanog govora, slabosti lijeve ili desne strane tijela, može biti i nagli gubitak svijesti. Svakako ako padne jedan usni kut uz poremećaj govora da je to već znak, kazao je specijalizant neurologije KBC-a Rijeka Valentino Rački.

Na pojavu takvih znakova treba odmah reagirati, bez obzira na trenutačnu epidemiju koronavirusa.

- Preporuka je zvati hitnu medicinsku pomoć, ona na najbrži način doveze pacijenta u jedinicu liječenja moždanog udara, a isto tako sustavom koji smo uspostavili ona najavi svoj dolazak tako da dežurni neurolog je već spreman, dodao je David Bonifačić, Klinika za neurologiju KBC-a Rijeka.

Liječnici trenutačno rade u otežanim uvjetima, ali akutni pacijenti, poručuju, adekvatno se zbrinjavaju.

- Mi smo spremni, imamo svu zaštitnu opremu koja je potrebna u takvim situacijama. Obzirom da je to akutno stanje i da mi ne znamo je li bolesnik pozitivan ili ne, svakom pacijentu pristupamo na način kao da je Covid pozitivan. Prošli tjedan je bio jedan Covid pozitivan pacijent, vrlo vjerojatno da je i sam Covid bio uzrok tog njegovog stanja, naglasila je Slavica Kovačić, Klinički zavod za radiologiju KBC-a Rijeka.

Zahvaljujući novom obliku liječenja, mehaničkoj trombektomiji odnosno vađenju ugruška iz krvne žile, veći broj pacijenata ima priliku ponovno se vratiti normalnom životu. Ove je godine u riječkom KBC-u izvedeno 67 takvih zahvata, što je dokaz da se unatoč pandemiji hitni pacijenti rješavaju pravovremeno i učinkovito.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!