Zagreb: Na Bundeku obilježen Svjetski dan osoba s Downovim sindromom

19.03.2023.

Zadnja izmjena 20:31

Autor: Hina/HRT/V.G.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Na zagrebačkom Bundeku obilježen je Svjetski dan osoba s Downovim sindromom. Cilj je osvijestiti probleme i izazove s kojima se ove osobe i njihove obitelji susreću. Organizirane su kreativne radionice, glazbeni nastupi, a mladi s Downovim sindromom predstavili su svoje kulinarske i konobarske vještine.

Svjetski dan osoba s Downovim sindromom obilježava se svake godine 21. ožujka, na prvi dan proljeća, čime se želi upozoriti na jedinstvenost tog sindroma, genetskog poremećaja uzrokovanog trisomijom 21. kromosoma.

U Hrvatskoj danas živi oko 1500 osoba s Downovim sindromom, prosječno se s njim rađa jedno među 650 novorođene djece.


Predsjednik Centra za neurorazvojnu integraciju refleksa Aleksandar Karanfiloski ističe da udruga okuplja stručnjake, roditelje osoba s teškoćama u razvoju te djecu, mlade i odrasle s teškoćama u razvoju.

Imaju više od 120 članova a najviše je djece i mladih sa sindromom Down te djece s cerebralnom paralizom i drugim razvojnim teškoćama.

Aktivnosti koje provode zasnivaju se na unapređivanju zdravstvene i psihosocijalne skrbi, obrazovanja, zapošljavanja i uključivanja osoba s teškoćama u razvoju u društvenu zajednicu te poticanja znanstvenih i drugih istraživanja.

Centar tijekom 2022. i 2023. godine provodi projekte EU-a "Pomozi mi u startu: rana intervencija i sport za osobe s invaliditetom kao važan čimbenik u prevenciji bolesti i promociji zdravlja" i "Na izvoru znanja - jačanja kapaciteta za podršku ranjivim skupinama".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!