18:47 / 18.10.2019.

Autor: HRT

Zagreb najbolji veliki grad u kategoriji kvalitete života

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zagrebu su u kategoriji "kvaliteta života" konkurirali Samobor, Čakovec, Varaždin i Dubrovnik. Titulu je dobio na temelju prosječnog dohotka po stanovniku, koji iznosi 44.733 kuna, i po broju visokoobrazovanih stanovnika.
U kategoriji kvalitete života Zagreb je najbolji hrvatski veliki grad, stoji u rezultatima ovogodišnjeg izbora za najbolje gradove, a u organizaciji portala Gradonačelnik.hr, Jutarnjeg lista i agencije Ipsos, izvijestio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

To priznanje gradonačelnik Bandić primio je 4. listopada u Šibeniku u sklopu Dana regionalnog razvoja i europskih fondova u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Žiri je do proglašenja Zagreba pobjednikom u kategoriji najbolji veliki grad po kvaliteti života, došao na temelju brojnih parametara, uključujući i istraživanje mišljenja građana, rekao je na konferenciji za novinare zagrebački gradonačelnik.

- Jedina nagrada koja je dodijeljena u Šibeniku, a koja je, između ostalog, temeljena na istraživanju građana, je ova nagrada. Baš to ovoj tituli, koja je zbog svoje kompleksnosti svojevrsna kruna cjelokupnog izbora, daje istinsku vrijednost, istaknuo je Bandić.

Pohvalio se kako Zagreb prednjači po prosječnom dohotku po stanovniku, po bruto plaći po zaposlenom, po prosječnoj zaposlenosti per capita, po niskoj stopi nezaposlenosti i niskoj stopi siromaštva, po efikasnosti uprave, po iznosu stipendija i školarina po stanovniku, po visini sufinanciranja cijene prijevoza, po broju visokoobrazovanih stanovnika.

Zagreb prednjači i po drugim parametrima

- Zagreb prednjači i po drugim parametrima koji se nisu mjerili u ovoj kategoriji, a itekako doprinose kvaliteti života naših građana, rekao je Bandić, prisjećajući se i Kozari Boka i Kozari Puteva 2000., kada je "do koljena u blatu", u naseljima bez osnovne infrastrukture obilazio ta mjesta. Danas je, istaknuo je Bandić, 99,26 posto zagrebačkih kućanstava priključeno na gradski vodovod, a naš cilj je voda u svako kućanstvo. Rekao je kako su za ostvarenje tog cilj potrebne četiri godine.

- Gradimo škole, vrtiće, obnavljamo sportske terene i igrališta, povećavamo zdravstvene kapacitete. Samo ove godine su napravljene dvije nove škole i pet novih športskih dvorana, rekao je Bandić.

Poručio je kako on i Gradska uprava imaju tri temeljne zadaće - biti istinski servis građanima i istinska logistika zagrebačkim poduzetnicima te da Zagrebački holding uslužuje građane javnom uslugom na vrijeme i sa što manjom korekcijom cijena.

- Multietničnost, multikulturalnost i multikonfesionalnost su 'conditio sine qua non' otvorenog i sigurnog Zagreba koji je zalog naše sadašnjosti i još više uspješnije budućnosti. U Europi nema grada koji je siguran i otvoren kao Zagreb, poručio je Bandić.

Zagrebu su u kategoriji "kvaliteta života" konkurirali Samobor, Čakovec, Varaždin i Dubrovnik. Titulu je dobio na temelju prosječnog dohotka po stanovniku, koji iznosi 44.733 kuna, i po broju visokoobrazovanih stanovnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!