Zagreb: U ZOO-u se prvi put izlegla dva ptića krunatog ždrala

02.09.2022.

12:05

Autor: I.B./Hina

Mali krunati ždralovi s mamom

Mali krunati ždralovi s mamom

Foto: ZOO Zagreb / HRT

U Zoološkom vrtu Grada Zagreba su se prvi put izlegla dva krunata ždrala, čija je vrsta prepoznatljiva po kruni, tj. nakupini tankog žućkastog perja na glavi, a mnogi upravo njihovu vrstu svrstavaju među najljepše ždralove, priopćili su iz zagrebačkog ZOO-a.

Roditelji dvaju ptića petogodišnji su mužjak, koji se u Hrvatsku "preselio" iz Njemačke i njegova vršnjakinja pristigla iz Mađarske.

Iako je mužjak u volijeri (ptičarniku) za afričke ptice selice živio s tri ženke, od prvoga je dana gajio naklonost samo prema jednoj, kažu u ZOO-u dodajući kako su parovi krunatih ždralova poznati po svojoj vjernosti te da ostaju zajedno cijeli život.

Također, krunati ždralovi zajedno svijaju gnijezdo veće od pola metra, a grade ga na vodi ili tlu kraj vode u gustoj vegetaciji. Ženka u gnijezdo polaže između dva i četiri jaja na kojima, skupa s mužjakom, sjedi oko mjesec dana. Par se zajedno brine o ptićima, koji od prvoga dana u stopu slijede svoje roditelje.

Krunati ždralovi u prirodi nastanjuju vlažna staništa i travnjake istočne i južne Afrike.

Vrsta im je ugrožena zbog gubitka staništa, a na pad njihove populacije utječu širenja poljoprivrednih površina, iskapanja ruda, gradnja prometnica, zagađenja i požari.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!