Zanimljive činjenice o našem tijelu

16.03.2018.

11:39

Autor: I.Ž./K.D./HRT

-

-

Foto: - / -

Jeste li se ikada pitali zašto plačemo dok režemo luk, čemu služe suze, koja je uloga obrva ili zašto se znojimo? Donosimo vam odgovore na ta, i mnoga druga pitanja.

Znate li po kojem principu funkcionira naš organizam ili koju funkciju imaju neki dijelovi našega tijela? Primjerice, znate li da obrve služe kako bi spriječile znoju ulazak u oči i da čovjek u prosjeku trepne 10 milijuna puta godišnje? Treptanje pomaže da se oči navlaže i očiste. Taj treptaj poput brisača makne svu prašinu i pelud, sve nečistoće koje se nalaze na površini oka. U prosjeku, treptaj traje jednu desetinku sekunde. Suze također imaju važnu ulogu u funkcioniranju oka - sprječavaju infekciju oka, a ono što je možda i najbitnije, suze rožnici donose kisik i hranjive tvari, kaže oftalmolog Senad Ramić.

Odgovor na pitanje zašto plačemo kad režemo luk, kemijske je prirode. Luk je jedna od namirnica koja sadrži jako puno sumpornih spojeva. Prilikom rezanja luka, znači automatski kad se oštećuje luk stvaraju se hlapljivi sumporni spojevi koji nama nadražuju sluznicu, objašnjava Sanja Jelušić, nutricionistica, NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“. Kada ti spojevi dođu do rožnice, očni živci signaliziraju mozgu kako je stigao iritans. Mozak odgovara šaljući suze koje s treptajima služe za ispiranje nadraživača.

Uz brojne namirinice luk ima i negativnu nuspojavu – nadutost. Liječnica obiteljske medicine Vesna Rogan Čuš objašnjava: Mi hranu konzumiramo brzinski, kod konzumacije gutamo puno zraka, to je s jedne strane, s druge strane zapravo je neregulirana stolica i samim tim se bakterije duže zadržavaju u stolici, fermentiraju i izazivaju nadutost. Sami si najbolje možemo pomoći konzumacijom malih obroka i laganom tjelesnom aktivnošću koja potiče pokretljivost crijeva. Čaj od metvice, peršin, ananas i đumbir namirnice su koje reguliraju probavu te ublažavaju grčeve i bolove u trbuhu. Savjhetuje se uzimati više celuloze. Ako uzimamo meso, onda ne uzimati priloge kao što su tjestenina, krumpir, riža. Nego možda ići na konzumiranje mesa s čistim povrćem, dodaje liječnica.

Neke tjelesne procese uzimamo zdravo za gotovo, a često ne znamo koja im je svrha. Na primjer, zašto se znojimo? Dermatovenerolog Maja Ceković objašnjava: Znojenjem se regulira tjelesna temperatura, iz našeg organizma izlučuju štetne tvari. Znoj nema mirisa, a za sprječavanje ili ublažavanje neugodnih mirisa treba koristiti dezodoranse – koji ne sprječavaju znojenje već djeluju na nastanak bakterija. Naš organizam kompleksan je sustav u kojemu se sve događa s razlogom. On je jedan savršen sistem kada je zdrav, a mi smo tek zagrebli površinu sa zanimljivim činjenicama o našem tijelu, no nadamo se da ste ga sada barem malo bolje upoznali.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!