Kakve posljedice COVID može imati za mozak?

13.03.2022.

08:57

Autor: Zdrav život/HRT

Mozak, ilustracija

Mozak, ilustracija

Foto: Triff / Shutterstock

Dvadeset i prvu godinu zaredom jedan tjedan u ožujku rezerviran je za Tjedan mozga, globalnu inicijativu kojom se u mnogim zemljama Europe i svijeta predstavljaju zanimljive spoznaje o mozgu i središnjem živčanom sustavu. Hrvatska neuroznanost je izuzetno uspješna tako da svake godine može ponuditi pregršt zanimljivih događanja.

Zbog pandemije koronavirusa, i ove su godine sva događanja u virtualnom obliku. Središnji događaji su dvije tribine s vrlo zanimljivim temama. Prva nosi naziv Mozak i POSTCOVID.

- Već na početku same pandemije je uviđeno da virus ne napada samo kardiovaskularni sistem, nego može imati i dugotrajne posljedice na naš središnji živčani sistem - osobito ako se te posljedice ne uoče na vrijeme. Može uzrokovati mnoštvo poremećaja poput poteškoća pamćenja i učenja, povećanja anksioznosti, problema sa spavanjem te različitih poremećaja raspoloženja, kaže dr.sc. Dinko Smilović s Hrvatskog instituta za istraživanje mozga.

Druga je tribina posvećena fenomenu online učenja i podučavanja, nečega što je u protekle dvije godine postao vrlo značajan način edukacije. Bit će riječi, kaže Smilović - koje su pozitivne, koje su negativne stvari takvog oblika nastave, kako pomoći studentima i nastavnicima da ispune svoje ciljeve u sklopu online nastave.

- Važan segment Tjedna mozga jest i interakcija s djecom i mladima. Ove se godine, baš kao i prošle, ta interakcija ogleda u suradnji s brojnim vrtićima i školama diljem Hrvatske.

Edukativni filmići za vrtićku dob i školarce, na internetu

- Mi mladi smo se uključili i ove ćemo godine raditi različite videe koji objašnjavaju različite funkcije mozga. Naravno prilagođeno prema vrtićkom, osnovnoškolskom ili srednješkolskom uzrastu. Svi ti videi će biti na stranici Hrvatskog društva za neuroznanost i ovim putem pozivam sve nastavnike da tokom Tjedna mozga pogledaju i ako im se sviđa - prikažu djeci, dodaje Smilović.

Govoriti o mozgu i neuroznanosti općenito, iznimno je važno. Statistika kaže da se 45 posto financijskih sredstava iz zdravstvenih proračuna troši upravo na bolesti središnjeg živčanog sustava. Tjedan mozga ide u smjeru podizanja svjesnosti o brizi za neurološko i mentalno zdravlje, a sve s ciljem pravovremene dijagnoze eventualnog poremećaja i rane terapijske intervencije.

Pogledajte video:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!