Zarazne bolesti su među nama; uz edukaciju i odgovorno ponašanje mogu se spriječiti

19.05.2022.

20:17

Autor: Irena Košar/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Kako spriječiti i liječiti zarazne bolesti?

Kako spriječiti i liječiti zarazne bolesti?

Foto: Dnevnik / HRT

Više od deset tisuća učenika dobilo je, u protekle dvije pandemijske godine, priliku više naučiti o zaraznim bolestima na izbornom predmetu "Biozaštita i biosigurnost". Program se realizirao u suradnji s Klinikom za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Evo što su naučili i kako su svoje znanje prezentirali. 

Što je bioterorizam? Kako spriječiti i liječiti zarazne bolesti? Kakav je utjecaj otkrića cjepiva na čovječanstvo - samo su neke od tema učeničkih radova.

- Mi smo istraživali utjecaj cjepiva na čovječanstvo, naučila sam to da zahvaljujući cjepivima danas su zaustavljena širenja velikih zaraznih bolesti iz prošlosti, rekla je učenica Karmen.

Svoje znanje o zaraznim bolestima učenici su pokazali na kreativan način.

- Naučila sam da treba redovito čistiti kvake na ulaznim vratima i prekidač za svjetlo u dnevnoj sobi i da treba malo pripaziti na mikroorganizme, dodala je druga učenica.

- Radili smo prezentacije, radili smo kvizove, radili smo razne videouratke i njima smo podučavali učenike naše škole i nastavnike naše škole, dodao je jedan učenik.

Više od šest tisuća učenika sudjelovalo je ove školske godine u edukativnom projektu o biosigurnosti i biozaštiti koji se provodio u suradnji s Klinikom za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". 

- Hrvatska je s ovim projektom bila jedina u Europi koja je uvela sustavno poučavanje u svoj obrazovni sustav sa svim pripremljenim biosigurnosnim ugrozama, dodala je profesorica geografije u OŠ Vijenac, autorica projekta "Biosigurnost i biozaštita" mr. sc. Maja Kassa.

- Mi se spremamo to prezentirati i prema nekim strukturama u Europskoj uniji , Europskoj komisiji i vjerujemo da bi to moglo biti opće prihvaćeno, poručila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" prof. dr. sc. Alemka Markotić.

Projekt je proveden kao izvannastavna aktivnost u 329 osnovnih i srednjih škola, a cilj je da učenici steknu znanje o zaraznim bolestima i načinima zaštite.

- Naša je i želja bila ovu teme infektivne bolesti i mikroorganizme prezentirati na jedan zanimljiv način, pokazati djeci što se sve može naučiti i koje su to onda dobrobiti za njih, kazala je dopredsjednica Hrvatskog društva za biosigurnost i biozaštitu dr. sc. Ljiljana Žmak.

- Važnije je nego ikad da djeca uče o zaraznim bolestima i da znaju koje su metode prevencije i kako se boriti protiv tih zaraznih bolesti, naglasio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Jer zarazne bolesti su među nama, ali uz edukaciju i odgovorno ponašanje prema sebi i drugima mogu se spriječiti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!