Žarko Potočnjak: 'Brodovi su moje drugo ja'

03.12.2020.

15:43

Autor: Melinda Kurilj-Antunović/Dobro jutro, Hrvatska/M.Š./HRT

Žarko Potočnjak

Žarko Potočnjak

Foto: - / -

Žarko Potočnjak, 74-godišnjak koji je odigrao 250 scenskih uloga, predaje scenski govor na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti, osnovao je kazalište na svom imanju...
74-godišnjak koji je odigrao 250 scenskih uloga, predaje scenski govor na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti, osnovao je kazalište na svom imanju… je Žarko Potočnjak, kazališni i filmski glumac.


                                                                       Obitelj Potočnjak

Rođen je 3. veljače 1946. u Pakracu. Otac Žarko i majka Erminija dosta su se selili tijekom rata, vjenčanje i rođenje sina zateklo ih upravo u tom slavonskom gradu.

- No, već 24 sata iza rođenja bio sam u Zagrebu i od onda nisam otišao nikuda. Priznajem da sam rođen u Pakracu i volim ga, imam puno prijatelja u Pakracu, ali Zagrepčanin jesam.

Osnovnu školu, u kojoj je učiteljica bila njegova majka, pohađao je s Mladenom Budiščakom.

- Imali smo, za nas, jednu veliku zabavu – ona je imitirao profesore, a ja đake. Bili smo dobri đaci, prema tome nitko nam nije mogao ništa zamjeriti… Direktor bi nas koji puta, budući da je bio zahvalan što zabavljamo njegov nastavnički zbor, pozvao na gemišt – to nitko nije smio vidjeti - otkriva.


                                                                              Mladi Žarko sa djedom

Ljubav prema moru i brodovima
naslijedio je djeda Splićanina s majčine strane, zbog te je ljubavi i upisao brodogradnju.

- Idući po gradu, odnosno mijenjajući birtije – tada se to zvalo 'idući po gradu', naišao sam na Budiščaka. 'Idem na Akademiju, ideš i ti, ne?'… Ma kakvi, mene bi zgazili doma…  

Kolega ga je ipak nagovorio da ode na prijemni i ostalo je postalo povijest.

- Nismo mogli vjerovati – nas sedam, osam koji smo se kao škvadra skupili smo prošli. I jedna ženska – Vlasta Knezović.

- Srećom sam imao oca koji je bio pametan. Bio je doktor znanosti, pravnik. Rekao je: Dok polažeš redovito, ja te financiram. Do penzije ako treba, ali moraš položiti.

Prvi stalni angažman dobio je u zagrebačkom Kazalištu Komedija, gdje je igrao i u mjuziklima te rock-operama, pored glume pjevajući i plešući. Nakon toga 18 je godina bio glumac zagrebačkog teatra Gavella.

- Tu sam bio slijepljen s pokojnim Slavkom Brankovom, Cigom – Crnim Jackom… Čak je i umro od bolesti od koje sam se ja uspio izvući. Od koje sam, priča se, prvi u Hrvatskoj i ovom dijelu Balkana i spašen.- Sad znamo i sigurni smo. Jedan rendgen godišnje spašava živo čovjeku koji ima karcinom pluća. Nekad se KOPB zvao kronični bronhitis. Jednostavno nema dugog hoda, sve teže fizičke radnje su isključene… Što se više uzima kisik, to je lakše. Jer kada uzimate kisik, pluća ne rade, praktički se štede…

Iako najviše voli komične uloge, takvih je u njegovoj bogatoj glumačkoj karijeri bila tek jedan trećina.

Iz braka s glumicom Asjom Jovanović, ima kćer Mirnu.

- Imao sam dobar brak… a kao što među glumcima biva, jedan dan se istrošio. No, hvala Bogu, mi imamo jednu krasnu kćer koja nam je rodila i jednog prekrasnog unuka Viktora.

Sa sadašnjom suprugom Višnjom Pešić upoznao se u zreloj dobi, srećom – kaže Višnja.

- Jako mi je dobro došla, jer odlično pali i gasi moju mašinu za kisik… nosi ju, brzo mi donese stolac… – šali se Žarko i nastavlja ozbiljno. Uglavnom veliki dio toga što zovemo život je sada u njenim rukama.  

Tražeći prostor gdje može biti sam, našao je štalu koju je obnovio gredama i začudio se kako je ulaz izgledao kao pozornica… i tako se rodila ideja o ozbiljnoj kazališnoj ljetnoj radionici.


                                                                       Žarkov 'usidreni brod'

Još ga je djed upoznao s vrsnim majstorom drvene brodogradnje koji je u Mandalini, kraj Šibenika imao svoje brodogradilište pa kada bi stigao u Šibeniku, umjesto da ide na kupanje cijeli dan, od 7 do 19, proveo bi tamo.  

- Prvi brod (maketa, op. a) završio je u crkvici sv. Nikole u Šibeniku na rivi. Kad si glumac, jedan vam brod traje bar 6 mjeseci. Kada bi radio samo to, mislim da bi trebao tjedan dana.

Ljubav prema moru i vodi spojila je Žarka sa Željkom Bašićem, ing. građevine s kojim je jedrio kada god je mogao. Nedostatka jedrenja, kaže Željko, Žarko je nadoknadio izradom maketa brodova i jedrilica među kojima je i maketa prvog histrionskog broda.

- Brodovi su moje drugo ja. Cijeli život sam želio brod, priznao je, no zbog posla to nije bilo moguće. Zato sada ima kuću koja je njegov usidren brod.

Što su  o svom kolegi i prijatelju otkrili Franjo Kuhar, Vedran Mlikota i Alen Šalinović pogledajte u prilogu emitiranom u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!