Zašto Anja i Romano volontiraju u Africi?

21.12.2020.

14:32

Autor: Jasmina Grbavec/Dnevnik/HRT

-

-

Foto: - / -

Nakon samo tjedan dana boravka u Tanzaniji, pokrenuli su kampanju prikupljanja sredstava za školski pribor i završetak izgradnje škole, za što lokalno stanovništvo - nema novca.
Usred pandemije, Zagrepčanka Anja Podsječki i Hvaranin Romano Malečić otišli su pomagati djeci - u Africi. Nakon samo tjedan dana boravka u Tanzaniji, pokrenuli su kampanju prikupljanja sredstava za školski pribor i završetak izgradnje škole, za što lokalno stanovništvo - nema novca.

Put do škole Romana i Ane je uz pjesmu i ples. I u društvu njihovih malih prijatelja. Romano ih, uz Anjinu pomoć, uči osnovama engleskog jezika.

- Trebao sam volontirati prošle godine, ali nisam mogao zbog korone. Ove godine je bilo "sada ili nikada", govori Romano Malečić, volonter u Tanzaniji.Za njim je nakon mjesec dana došla i Anja - s obzirom na to da su joj predavanja online - može ih pratiti iz svakog kutka Zemlje. Ovaj se poprilično razlikuje od svega na što su naviknuti.

Odjeća se pere "na ruke", hrane se skromno, kaša, grah i šalica mlijeka. Djeca ovdje ne znaju za pametne telefone ili moderne igračke.

- Oni nisu svjesni koliko malo imaju, ali znaju cijeniti to malo što imaju i oni će s tobom podijeliti apsolutno sve, dodao je Romano.

Zato je Romano pokrenuo kam, dodao jpanju u sklopu koje prikuplja novac za školski pribor, ali i za završetak nove škole u kojoj bi se osigurali bolji uvjeti za 60-ak učenika. Stoga, probajte se odreći barem jedne kave - tim ćete novcem ovoj djeci omogućiti, bolji i prosperitetniji život.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!