13:13 / 25.05.2018.

Autor: E.L.S./V.P./HRT

Zašto je važno analizirati sastav našeg tijela?

-

-

Foto: - / -

Kosti, mišići, organi, masno tkivo i tjelesne tekućine – od ovih je čimbenika sastavljeno naše tijelo. Jedinstvena je to cjelina koja mora biti u ravnoteži kako bi naš organizam bio zdrav.
Moderan način života koji ne ostavlja previše vremena za kvalitetnu i uravnoteženu prehranu, dovoljno tjelesne aktivnosti i koji podrazumijeva radno okruženje u uredima, bitno utječe i na naše zdravstveno stanje. Najviše do izražaja tu dolaze kardiovaskularne bolesti, stoga posvetiti brigu našem tijelu, nije zanemariv zadatak. U tome pomažu i analize sastava tjelesne mase.

Vrlo je bitno paziti na sastav našeg tijela, vrlo je bitno paziti da je tijelo dobro hidrirano. Mala djeca imaju 70% i više vode u tijelu, kako starimo, naš udio vode u tijelu pada, muškarci su bolje hidrirani nego žene jer imaju manji udio masnog tkiva. Jako je bitna viscelarna masnoća, bitno je da su naše kosti dobre gustoće, objašnjava nutricionistkinja Vedrana Dučkić.

A bitno je i da je ocjena našeg fizičkog stanja zadovoljavajuća, a indeks naše tijela u parametrima između 18.5 do 25, sve ispod ili iznad ovih podatak je pretilost ili pothranjenost. Indeks tjelesne mase i sami možemo izračunati, ali u tome uvelike pomaže i analizator sastava tijela.

Mi analizatoru zapravo zadajemo parametre koji su dob, spol, tjelesna visina. S obzirom na razinu te provodljivosti, analizator sebi zapravo ubacuje određene algoritme, i izbacuje nam koliko kojeg segmenta tijela imamo. Koliko udio masne mase, koliko je postotak mišićnog tkiva, nemasne mase pa se može isčitati koliko je mišićne mase u svakoj ruci, nozi.

Zanimalo nas je i po kojem principu rade ovakve dijagnostičke vage. Kako nam je objasnila nutricionistkinja, sva tijela imaju određenu razinu provodljivosti, a metodom bioimpedancije, moguće je izračunati sve navedene parametre.

Ocjenjuje se i stanje metabolizma, odgovara li ono našoj dobi ili je metabolizam nešto sporiji. S obzirom na rezultate mjerenja, svakoj se osobi može skrenuti pažnja na koje bitne elemente treba obratiti pozornost.

Zdrava prehrana, barem pola sata tjelesne aktivnosti i dovoljno odmora – ključ su dobrog zdravlja svake osobe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!