11:31 / 23.08.2018.

Autor: E.L.S./T.R./HRT

Zaton: Pogled u plavo

-

-

Foto: - / -

Zaton, nekada malo ribarsko mjesto, osim zbog lijepih plaža i uvala upravo je zbog dodatnih zanimljivih sadržaja koje nudi postao ljetno odredište mnogim posjetiteljima.
Školski praznici i godišnji odmori, privode se kraju. Velike gužve na plažama diljem Jadrana sve su rjeđe. No u nekim mjestima poput Zatona nedaleko Zadra turistička se sezona još malo protegnula.

Brojni kupači okupirali su plitki zaljev i plažu, a roniocima nije bilo druge nego roniti u bazenu: Radimo s ljudima koji prvi puta stavljaju opremu na sebe. Vidljivost ovdje je prekrasna, gužve nema a i ovo što radimo vezano je za ta početna ronjenja, puno je sigurnije, objašnjava Rene Cipovec, voditelj ronjenja projekta Pogled u Plavo.

Kako je istaknula voditeljica projekta Andrea Vedrina, cilj je potaknuti i što veći broj djece na bavljenje sportom kao preduvjetom za bolji i zdraviji život pa tako imaju priliku zaroniti pod punom ronilačkom opremom u pratnji instruktora ronjenja.

Zaton, nekada malo ribarsko mjesto, osim zbog lijepih plaža i uvala upravo je zbog dodatnih zanimljivih sadržaja koje nudi postao ljetno odredište mnogim posjetiteljima.

Specifičnost Zatona je i to što ima malu zonu ljekovitog blata pa smo upravo ove godine taj lokalitet hortikulturalno i komunalno opremil. Isto tako u sklopu otočića se nalazi fitnes na otvorenom.

A nakon aktivnog dana uz more zahtjevna će se nepca obradovati posjetu jedinoj kraft destileriji u Zadarskoj županiji. Ondje se mnoge vrste voća prerade u tekućinu za koju mnogi vjeruju da liječi. A da je kvaliteta pripravaka neupitna pogotovo ako se konzumiraju u umjerenim količinama svjedoči i zanimanje gostiju iz cijeloga svijeta.

Gosti kod nas mogu probati široki asortiman rakija i likera: rakiju od rogača, rakiju od šljive, rakiju od dunje, rakiju od grožđa, kaže Šime Peša, djelatnik destilerije.

Ljubitelji sportskih sadržaja ali i oni koji više naginju opuštanju uz lokalne specijalitete okupirat će Zaton još idućih nekoliko tjedana kada u smiraj ove započinju pripreme za nadamo se još uspješniju iduću turističku sezonu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!