Zdrav život: Mitovi o osteoporozi

26.10.2019.

15:09

Autor: Zdrav život/HRT

-

-

Foto: - / -

Od komplikacija osteoporoze umire više žena nego od karcinoma maternice, jajnika i dojke zajedno. I muškarci nisu pošteđeni.
Osteoporoza jedna je od najčešćih bolesti današnjice, čiju dijagnozu često nije moguće postaviti samo na temelju simptoma, a čak ni stručna dijagnostika denzitometrijom nije garancija da imate ili nemate osteoporozu. Upravo zato prvenstveno valja raditi na njezinoj prevenciji, a kako bi u tome bili uspješni, potrebno je zanemariti što mislimo da znamo o toj bolesti. 

Mit - Osteoporoza je bolest koja pogađa žene u menopauzi

- Smatra se danas da 1 od 3 prijeloma kod žena i 1 od 5 prijeloma kod muškaraca kao podlogu imaju osteoporozu, a to su prijelomi koji se javljaju poslije 45. godine života. Prema preporukama treba činiti denzitometriju nakon 70. godine života, odnosno u mlađoj dobi uz prisustvo čimbenika rizika. U čimbenike rizika spadaju prijelom bez, odnosno uz minimalnu traumu, zatim to su niska tjelesna težina, prisutnost bolesti i uzimanje lijekova koji negativno utječu na koštanu masu, kaže specijalistica nuklearne medicine dr. sc. Marija Punda.

Od komplikacija osteoporoze umire više žena nego od karcinoma maternice, jajnika i dojke zajedno


Osteoporoza izaziva strah zbog simptoma koji se uz nju vežu, a to su - smanjena gustoća kostiju koja dovodi do lomova. No jesu li to jedine posljedice za ljudsko zdravlje ili se uz prijelom kosti vežu i drugi, možda fatalniji simptomi?

- Danas je dokazano da od komplikacija osteoporoze umire više žena nego od karcinoma maternice, karcinoma jajnika i karcinoma dojke zajedno, kaže Danijela Klarić.

- Kod prijeloma kuka trećina osoba umire, trećina je ovisna o tuđoj pomoći, a samo trećina je nakon prijeloma kuka sposobna dalje za samostalan život, dodaje dr. sc. Marija Punda.

Mit - bole me kosti, imam osteoporozu

- Mišljenje je danas da se osteoporoza uvlači kao tiha epidemija, baš zbog toga što ne stvara bol. Tu su često i neprepoznati kompresivni prijelomi, znači, kada već osteoporoza uzme svoga maha, onda se dogode neprimjetni prijelomi koje pacijent jednostavno ne osjeti i onda se pojavi bol u donjem dijelu križa, bolnost u zglobovima, ali to često zna biti posljedica komplikacije osteoporoze, kaže Danijela Klarić.

Mit - terapija lijekovima je dovoljna, a promjena životnog stila ne igra ulogu

Česta je zabluda i da je osteoporoza neizbježan i prirodan dio starenja, na čiji razvoj ne utječe naš životni stil. Jeli to stvarno tako? - Danas postoji preporuka poticanja odgovarajuće prehrane bogate kalcijem, uzimanje D vitamina, fizičke aktivnosti, dakle sve je to važno kako bi se kost adekvatno izgradila, kaže dr. sc. Marija Punda.

Danijela Klarić
dodaje kako se smatra da se u 10 godina naše kosti u cijelosti obnavljaju tako da mi u tijelu zapravo nemamo kost stariju od 10 godina.

- Kad govorimo o koštanoj masi, odnosno izmjerenoj koštanoj masi u odrasloj dobi, treba reći da je ona zapravo uvjetovana vršnom koštanom masom. Ona je u 70% nasljedno uvjetovana, a ostalih 30% su čimbenici okoliša, odnosno naš nači način života, tjelesna aktivnost, unos kalcija i D vitamina. Znamo da je preporučljivo uzimati D vitamin od dojenačke dobi, a tjelesna aktivnost je vrlo važna u postizanju vršne koštane mase, kaže dr. sc. Marija Punda.

Zdravije kosti u mladosti znače i zdravije kosti u starijoj dobi. Zato brigu o zdravlju kostiju treba na raspored staviti već danas, naročito kada se procjenjuje da od te bolesti pati 8 do 10% svjetske populacije, a u sljedećih 20 godina taj bi se broj mogao i  udvostručiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!