12:50 / 28.12.2019.

Autor: Zdrav život/HRT

Zdrav život: Uz rajski plin lakši porođaj

-

-

Foto: - / -

Prvi porod svakoj je rodilji izlet u nepoznato, ali utješno je znati da on ne mora biti traumatičan i da žena danas, slušajući vlastito tijelo, sama može izabrati što je za nju i njezino dijete najbolje.
Dušični oksidul u Americi i Srbiji poznat je kao plin smijavac, a kod nas se naziva rajskim plinom upravo zbog svog blagotvornog opuštajućeg učinka. Slatkaste je arome i, ukoliko niste u teškim bolovima, mami vam osmijeh na lice.

- U dva ujutro su počeli trudovi i krenuli smo u bolnicu. Došli smo tu i trudovi su se pojačavali i bila sam sve ovoga više obeshrabrena da bude teško izdržati višesatne trudove i naravno molila sam da mi daju nešto za bolove i evo tu je onda nastupio rajski plin - ispričala je Edita Šimunka.

Ovaj se plin u Čakovečkoj bolnici od kolovoza koristi za olakšavanje porođajnih bolova, pa iako trudnice ne tjera u smijeh, itekako im pomaže i opušta ih.

- Zapravo tjera ženu da prodiše trud kako bi trebala jer ako se taj rajski plin ne udiše pravilno, onda nema od njega nikakve koristi zapravo. Tako da trudovi su bili lakši za izdržati jer opusti, na neki način malo i omami - kaže Šimunka.

Ovaj plin rodilja sama dozira pri porodu i to najdulje šest sati, što je, tvrdi pročelnica odjela, sasvim dovoljno vremena. Prednosti ovog načina ublažavanja bolova su višestruke i za majku i za dijete.

- Smanjuje se korištenje epiduralne analgezije, broj epiziotomija je manji, broj carskih rezova je manji i svih mogućih komplikacija, jer je žena puno smirenija, opuštenija i lakše podnosi bol - objašnjava doktorica Sanja Topličanec, pročelnica Službe za ginekologiju, porodiljstvo i neonatologiju.

- Ne prolazi kroz posteljicu, dakle ne dolazi do djeteta. Svaki ostali ljek koji se daje trudnici u trudovima prolazi kroz posteljicu i dobiva ga djete. Često nakon poroda djeca tad znaju biti umorna, pospana ili imaju nagon na povraćanje, po dva dana znaju ne sisati - dodaje glavna primalja odjela rodilišta Karmen Cecarko Vidović.

Prvi porod svakoj je rodilji izlet u nepoznato, ali utješno je znati da on ne mora biti traumatičan i da žena danas, slušajući vlastito tijelo, sama može izabrati što je za nju i njezino dijete najbolje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!