Zdrava prehrana za zdravlje i koncentraciju učenika

12.10.2022.

07:00

Autor: Sara Badžek/I.B./Regionalni dnevnik/HRT

Proizvodnja zdravog doručka - domaće granole

Proizvodnja zdravog doručka - domaće granole

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Nije demografski, ali je zdravstveni problem - neredoviti obroci i prazne kalorije loše utječu na zdravlje i koncentraciju učenika. Zato su učenici 4. osnovne škole u Varaždinu u sklopu Tjedna školskog doručka u teoriji i što je još važnije - praksi, učili kako se riješiti nezdravih prehrambenih navika.


Izbora napretek. I koju god kombinaciju odabrali - zdrava je.

- Danas smo počeli sa zobenim pahuljicama, sušenim voćem, indijski oraščićima, ističe kuharica Sandra Videc Hižak.

Priprema nije izazov, no izazov je kako promijeniti prehrambene navike.

- Nije problem izmišljati, nego djeca nemaju navike, nama kuharima nije problem, kaže kuharica.

Istraživanja pokazuju - djeca koja doručkuju uspješnija su u čitanju i matematici, postižu bolje rezultate na testovima. Aktivnostima u sklopu tjedna zdravog doručka i u ovoj varaždinskoj školi žele pokrenuti promjene.

Hrana jako utječe na cijeli dan i zdravlje. Ukoliko pojedete krafnu, coca colu i čips tijelo nije spremno na izazove, raste naglo šećer, hiperaktivni ste i energija pada pa ste umorni.

Energije će imati učenici 4. osnovne škole u Varaždinu. Mnogi od njih već znaju što je za njih dobro.

Od ove školske godine u svim će se varaždinskim osnovnim školama provoditi i projekt čarobna osmica - uvode se nutritivno uravnoteženi obroci.

- Sve zapravo dolazi od doma gdje i kulturom i ulaganjem, dobrom komunikacijom, uključivanjem nutricionista - mislim da će se svijest naših učenika izuzetno povećati, kaže ravnateljica IV. OŠ Varaždin Jasmina Dvorski.

U vrijeme kada cijene lete u nebo itekako važno - obroci su ove godine za sve školarce s područja Varaždina - besplatni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!