Kada dijete prvi put odvesti zubaru

12.04.2021.

07:00

Autor: Zdrav život/HTV

Higijena mliječnih zuba

Higijena mliječnih zuba

Foto: Zdrav život/HTV / HRT

Zdravi mliječni zubi bez karijesa znače i zdravu biološku mikrofloru u ustima. Mliječni zubi čuvaju prostor za nesmetano nicanje trajnih zuba. Osnovni su preduvjet za zdravlje trajnih zuba, kao i za zdravlje usne šupljine općenito. O važnosti zdravlja mliječnih zuba u emisiji "Zdrav život" govorio je prof.dr.sc. Hrvoje Jurić, predstojnik Zavoda za dječju stomatologiju Stomatološkog fakulteta u Zagrebu. 

Prema smjernicama suvremene dječje stomatologije, prvi posjet stomatologu preporučuje se unutar šest mjeseci od nicanja prvog zuba. Također, smjernice nalažu obavljanje preventivnih kontrolnih pregleda kod djece četiri puta godišnje. Prvi posjet stomatologu, ističe prof. dr. Hrvoje Jurić, za dijete je važan više psihološki, ali je mnogo važniji za roditelje.  


- Prvi posjet stomatologu za dijete je više psihološki, da prihvati bijelu kutu. Nažalost, u ovim epidemijskim uvjetima nije ugodno djecu upoznavati kad smo svi zamaskirani, ali u svakom slučaju, s godinu dana bi trebao uslijediti prvi pregled koji je puno važniji za roditelje, ističe.


Roditeljima će stomatolog prilikom prvog djetetova posjeta objasniti kako se održava oralna higijena u malog djeteta, što je pravilna prehrana i koje osnovne pogreške moraju izbjeći. 

Galerija
prof. dr.  Hrvoje Jurić, predstojnik Zavoda za dječju stomatologiju Stomatološkog fakulteta u Zagrebu  , Foto: Zdrav život/HTV/HRT
Dijete na stomatološkom pregledu, Foto: Zdrav život/HTV/HRTDijete na stomatološkom pregledu, Foto: Zdrav život/HTV/HRTIlustracija -  Higijena usne šupljine, Foto: Zdrav život/HTV/HRT

Stomatologu dijete treba dolaziti često

- Iza svih mliječnih zubi, iza mliječnog kutnjaka, niče prvi trajni kutnjak. Znači tu šesticu koja nam je važna, roditelji previde. To je jedan ogroman zub, duplo veći u pravilu od mliječnog zuba i na njega treba obratiti posebnu pozornost, pogotovo u dobi od šest, sedam godina kad djeca neće gurati četkicu tamo da bi to dobro očistili. Onda roditelj tu mora obratiti pozornost na te šestice, i naravno čim prije ih zaštititi. 

Djeca moraju često dolaziti na kontrole jer kod njih dolazi do puno promjena, i psihičkih i fizičkih. Moramo, kaže prof. dr. Jurić paziti na sve preventivne postupke kako bi dijete navikli na zdrave stilove života kako bi oni prihvatili naše ideje i terapije.

Ilustracija, zubi i mikroorganizmi

Ilustracija, zubi i mikroorganizmi

Foto: Zdrav život/HTV / HRT

Pravilan odnos prema higijeni zuba stječe se u djetinjstvu i ostaje za cijeli život.

Mliječni zubi, iako su u funkciji samo privremeno, važni su za pravilan rast trajnih zubi. Stoga je higijena i zdravlje osnovni preduvjet zdrave usne šupljine u odrasloj dobi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!