Zdravkov Camino

02.01.2018.

14:57

Autor: Vinko Paić/M.Š.

-

-

Foto: - / -

Sve se više Hrvata odlučuje pješačiti na grob svetog Jakova u Španjolskoj, hodočasničku rutu dugu 800 kilometara. Među njima je i Zagrepčanin Zdravko Krivošić, umirovljeni branitelj.
Sve je više Hrvata koji u posljednje vrijeme odlučuju pješačiti na grob svetog Jakova u Španjolskoj, hodočasničku rutu dugu 800 kilometara. Među njima je i Zagrepčanin Zdravko Krivošić, umirovljeni branitelj, koji je s ekipom Dobrog jutra podijelio svoje iskustvo života.
Postoji izreka: ako hoćeš sresti Isusa idi u Jeruzalem, ako hoćeš sresti svetog Petra idi u Rim, a ako hoćeš sresti sebe idi u Santiago. Zdravko Krivošić je umirovljeni branitelj koji je na treće najsvetije mjesto Rimokatoličke Crkve otišao u rujnu 2017., u svojoj 66 godini. O Caminu sam razmišljao godinama. Zadnje dvije godine sam se spremao znajući da ću krenuti  na Camino. Rekao sam svima kad su me pitali zašto idem, kad prođem onda ću znati zašto sam tamo pošao. Sada kada sam završio i dalje ne znam, osim što mi je bilo prekrasno, divno, osjećao sam se ispunjenim.
Poziv da ode na put sv. Jakova osjetio je nakon što se oporavio od kronične bolesti zbog koje je neko vrijeme bio prikovan uz krevet. Iako ni sam nije znao zašto ide hodati gotovo 800 km dug put, znao je da to mora učiniti. Fizički je zahtjevno, ja sam sve podredio tome, rekao sam 'moram stići tamo, moram tih 800 kilometara prohodati'. Normalno je da te noge bole i da osjećaš muskulfiber, ali nikad ne smiješ pretjerati. Ja znam hodati, bolje je sporije pa doći do kraja, nego trčati… Onda je gotovo, više ne možeš.
Jelena Pravica, Zdravkova kći priznaje da je bila uzbuđena i sretna zbog očevog pothvata, ali ju je bilo i strah. Išao je sam na daleki put, nije mladić, ne zna jezike…  Zdravko ju je svojim iskustvom razuvjerio. Kaže da na ovom hodočašću kada sretneš 'pelegrina', on ti je poput prijatelja na kvadrat. Cijeli život nisam primio i dao osmijeha koliko sam dobio i dijelio na Caminu.
Pripreme za put počele su nakon što je nabavio kolica za pješačenje koja su mu omogućila da teret ne nosi na ramenima jer mu se ona nisu oporavila nakon bolesti. Prijateljima koje je upoznao na Caminu pričao je o Domovinskom ratu, a Zdravku je želja da na ovaj put potakne još ponekog branitelja. Malo im je bilo teško povjerovati da sam ja veteran. (Naši branitelji bi se vani zvali veterani.) Ostaju osupnuti. Fantastično možeš prezentirati poglede naše na sam Domovinski rat, možeš svima pričati.  A Jelena na to dodaje: Točno sam osjetila u razgovoru s njim koliko je on bio radostan i ispunjen. Kada se vratio prenio je to na nas i svatko osjeća djelić tog putovanja.
Kad je stigao u Santiago, Zdravko je osjetio mir koji ga je vukao da tamo ostane zauvijek. Svoje putovanje opisao je kroz osam fotografija koje se do kraja siječnja mogu pogledati u zagrebačkoj galeriji Ruža. Ove fotografije zapravo predstavljaju Camino i mene. To je baš to, svugdje sam ja, i neko obilježje Camina. Neke sam ja slikao, a neke sam zamolio da me slikaju.
Sveti Jakov je zaštitnik španjolskog naroda, a do njegovog posljednjeg počivališta u Santiagu svake godine pješice prođe oko 300 tisuća hodočasnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!