Zelena čistka u Belom Manastiru

21.09.2022.

07:03

Autor: Renata Ostović/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Zelena čistka

Zelena čistka

Foto: HTV / HRT

Da se može kad se hoće pokazuje primjer iz Belog Manastira koji se priključio Zelenoj čistki - nacionalnoj kampanji zaštite okoliša koja se održava već desetu godinu. Najveći ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj u prvom je desetljeću svog djelovanja okupio više od 380.000 volontera i prikupio više od 33.500 tona otpada!

Sjenica uz glavnu belomanastirsku Vinsku cestu - omiljeno je okupljalište Belomanastiraca, ali i mnogih putnika namjernika. Nakon druženja, roštiljanja i uživanja u čarobnom pogledu - mnogi, nažalost, ostave hrpe smeća.        

- Ovom akcijom bi trebali probuditi svijest građana da ostavljaju čist okoliš za sobom. Svaki mjesec dolaze javni radovi da očiste lokacije poput ove, jer da to ne čistimo imali bi opet divlje deponije, naglasila je Svetlana Žarković, zamjenica gradonačelnika Belog Manastira.

Čist okoliš, bez otpada - zajednički je cilj Zelene čistke. Pa su se vrijedne ruke ujedinile i u ovoj belomanastirskoj akciji čišćenja vlastitog kutka okoliša. Poruke onima koji bacaju otpad gdje ne bi trebalo - jasne! Posebice onih koji se svaki dan brinu o čistoći jedinoga baranjskoga grada.  

- Što bi im poručili? Pa vidi, da ne bacaju okolo, zato što to nije dobro za građane. Imaju gdje odlagati smeće, a to je sramota i za grad i za narod i za sve što se tako baca, što se stvara deponija, rekao je Zlatko Đurđević, radnik na javnim radovima u Belom Manastiru.

Sve što su ovdje u mjesec dana odbacili neodgovorni pojedinci - sakupili su radnici na javnim radovima, vatrogasci i predstavnici grada. A oko sjenice, na stotinjak četvornih metara - pune ruke posla. 

- Pa bude isto svega. Papira, plastike i stvari koje ljudi donesu ovdje za odmor, pa ih ne pokupe, govori Hrvoje Đurin, komunalni redar iz Belog Manastira.

A trebali bi. Jer očito je da još uvijek ima puno onih koji nisu svjesni koliko svojim nemarom utječu na stanje okoliša. 

- Građani su jako nedisciplinirani, pojedinci koji bacaju otpad iz svojih vozila na ovim Vinskim cestama. I ne samo uz vinske ceste nego i prave. Rade deponije mimo legalnih odlagališta, naglašava Josip Molnar, zapovjednik DVD-a Beli Manastir.

U Belom Manastiru, članu velike nacionalne obitelji Zelene čistke, u ovoj su godini sanirana tri najveća divlja odlagališta. Velik je to iskorak u zaštiti i očuvanju okoliša!   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!