Željka pomaže životinjama, a susjedi su pomogli njoj

11.09.2020.

18:47

Autor: Suzana Balen/T.V./Dnevnik/HRT

-

-

Foto: - / -

Zagrepčanki koja se doselila u maleno mjesto Vrbovac kod Daruvara zimus je potpuno izgorjela kuća. Prvi je priskočio susjed, potaknuo sugrađane, vlasti... Svi su željeli dati svoj doprinos. Devet mjeseci poslije - kuća je potpuno obnovljena.
Još jedan primjer da, kad je najteže, mnogi su u našoj zemlji spremni pomoći. Zagrepčanki koja se doselila u maleno mjesto Vrbovac kod Daruvara zimus je potpuno izgorjela kuća. Prvi je priskočio susjed, potaknuo sugrađane, vlasti... Svi su željeli dati svoj doprinos. Devet mjeseci poslije - kuća je potpuno obnovljena.

Uoči nove godine Željki Bišćan potpuno je izgorjela kuća. U njoj je živjela sa svojih 40-ak životinja. Spašavala ih je i najprije zvala prvog susjeda.

- Ja sam inače zagrebačko dijete, meni je normalno da živimo u zgradi, pa da se jedva pozdraviš u liftu, svatko gleda na svoju stranu. A ovdje se vidi što znači prvi susjed, kaže Željka.

Imenjak Željko nije bio samo prva pomoć u požaru nego i organizator saniranja štete. Pokucao je na mnoga vrata kako bi se Željki obnovila kuća. Brzo su se okupili sugrađani, prijatelji, institucije i tvrtke.

- U Daruvaru praktički nema ustanove koja nam nije pomogla, Bjelovar mi je pomogo, svi su pomogli i svima od srca hvala, poručio je susjed Željko Radosavljević

Ono što se, nažalost, ne može vratiti četiri su stradale životinje i Željkina biblioteka skupljana 30 godina. No namještaj i uređaje dobrotvori su nabavili.

- Ne možete pomoći svakome, ali svatko može pomoći nekome, pa evo, vođeni tom mišlju, dali smo ono što smo mogli, rekla je Ivana Djedović, predsjednica Uprave Darkoma, Daruvar.

A Željkina priča sve je samo ne obična. Ta teologinja utemeljila je i osam godina na Bogoslovnom fakultetu predavala kolegij - katolička zoologija. I onda je prodala svu imovinu u Zagrebu kako bi u malenom daruvarskom selu Vrbovcu živjela svoj san: - Educirat ljude o ljubavi Boga prema prirodi i životinjama, kaže Željka.

Svaka od njezinih 40-ak ima ime i priču - tako na primjer janje Rozi nije završilo u klaonici zbog invaliditeta.

Da nije bilo požara, Željka bi već otvorila edukacijski centar Nova arka. Trebat će još pomoći dobrih ljudi kako bi skladnome suživotu sa životinjama podučavala sve koji to žele.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!