09:30 / 19.08.2019.

Autor: Hina

Žene nisu bolje u 'multitaskingu' od muškaraca

Foto: Gerd Altmann / Pixabay

Foto: Gerd Altmann / Pixabay

Foto: - / -

Prema voditeljici istraživanja, oba spola su radila sporije i nepreciznije kada su trebala obaviti dva zadatka u isto vrijeme.
Žene nisu bolje od muškaraca u istovremenom obavljanju više zadaća, zaključak je nove studije njemačkih znanstvenika.

Prema voditeljici istraživanja Patriciji Hirsch sa sveučilišta u Aachenu, oba spola su radila sporije i nepreciznije kada su trebala obaviti dva zadatka u isto vrijeme.

Zadaci su uključivali brojke i slova, bili su postavljeni tako da su mogli istaknuti razlike među spolovima, a ispunjavalo ih je po 48 žena i muškaraca.

Premda navode da su ranije studije došle do drugačijih rezultata, njemački znanstvenici kažu da u njihovoj nije bilo razlika među spolovima. U nekim su slučajevima bolje su bile žene, u drugima muškarci.

- Naši rezultati ne potvrđuju široko rasprostranjenu predrasudu da su žene u 'multitaskingu' bolje od muškaraca, objavili su znanstvenici u časopisu Plos One.

Hirsch je kazala da su ispitivali tri svakodnevne kategorije: poboljšanje radne memorije, prebacivanje s jednog zadatka na drugi i filtriranje nepotrebnih informacija.  Tim priznaje ograničenja istraživanja.

- Iz naše studije ne mogu se izvući zaključci o razlikama među spolovima u drugim multitasking situacijama, kazala je Hirsch.

Lutz Jaencke, neuropsiholog sa ciriškog sveučilišta koji je sudjelovao u istraživanju, kaže da razlike među spolovima u evolucijskom smislu ne bi bile logične.

- Nema genetskog razloga za pretpostavku da je žena prije 150 tisuća godina bila bolje pretprogramirana za multitasking od muškarca. To je potpuno nerazumno, rekao je Jaenecke.

"Multitasking je nešto u čemu su ljudi krajnje loši jer je njihov mozak koncipiran tako da se koncentrira na jednu stvar, rekao je.

Istaknuo je i opći problem s prethodnim istraživanjima.

- Mnogo se izvještavalo o onima u kojima su ustanovljene velike razlike, a o onima u kojima takvih razlika nije bilo često nije pisao nitko, kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!