Živjeti s bolovima u kralježnici danas nije opcija

10.10.2020.

08:55

Autor: Zdrav život/HRT

-

-

Foto: - / -

Prema nekim podacima, do 40 godine života više od 40 posto populacije izostaje s posla zbog bolova u kralježnici.
Otkloniti bolove povezane s kralježnicom danas je, zahvaljujući brojnim znanstvenim otkrićima, moguće i bez invazivnih zahvata. Jedna od metoda je DNS – odnosno dinamička neuromuskulaturna stabilizacija – skup vježbi baziran na razvojnoj kineziologiji djeteta u prvim godinama života.

Bolesti kralježnice, nakon respiratornih infekcija, jedan su od najčešćih razloga posjete pacijenata ordinacijama opće medicine. Prema nekim podacima, do 40 godine života više od 40 posto populacije izostaje s posla zbog ovih bolova. Danas je tu bol moguće ublažiti i to brojnim metodama koje ne uključuju operativni zahvat.

- Magnetska rezonancija oslikavanje je koje vrlo jasno pokazuje što se nalazi u kanalu kralježnice. U slučaju kada procijenimo da nema kirurškog supstrata, odnosno da se nema što operirati, a ljude svejedno boli, postoji niz metoda koje se primjenjuju. Jedna od njih su takozvane blokade, ljudi, radi se o takozvanom epiduralnim sterilnim infiltracijama - objašnjava prof.dr.sc. Krešimir Rotim, specijalist neurokirurgije.

Druga novija minimalno invazivna metoda je takozvani PLDD, odnosno laserska dekompresija diska gdje se laserska sonda umeće u prostor između diskova unutar kralježnice. - Taj laserski sustav predaje energiju na disk i radi jednu denaturaciju proteina, odnosno isušuje sam sadržaj diska koji je 90 i više posto građen od vode. Taj disk kada se isuši, kada se smanji, dolazi do smanjenja njegovog volumena. Ako ga zamislimo kao loptu, recimo da lopta pritišće živce, mi je na jedan način ispušemo, onda se malo omota oko živaca i tako prestaje bol - objasnio je prof. Rotim.

A ovo su tek dvije od brojnih metoda koje su se pokazale uspješnim kod pacijenata. U novije vrijeme, radi se i radiofrekvencija – na samoj kosti traži se živac koji prenosi bol iz područja kralježnice. Ovo nisu klasične kirurške metode, jer nema reza kože, nema opće anestezije, gubitka krvi i bolovanja. Nakon njih nema ni fizikalne rehabilitacije koja je s druge pak strane, za drugu skupinu pacijenata, iznimno bitna.

- Izuzetno je važna, pogotovo u ovo moderno doba, doba puno sjedenja i manjka kretanja. U rehabilitaciji raznih bolnih stanja kralježnice najčešće koristimo određeni tip stabilizacijskih vježbi za kralježnicu. A ono s čim mi imamo najviše pozitivnih iskustava je DNS, odnosno dinamička neuromuskulaturna stabilizacija - kaže Martina Novak Juraić, certificirana DNS terapeutkinja.

DNS, pojednostavljeno rečeno, je metoda koja donosi pozitivne promjene našeg lokomotornog sustava, stabilizira ga, a temelji se na razvojnoj kineziologiji djeteta u prvoj godini života.

DNS metoda, odnosno vježbe prema putu koji dijete prođe u prvoj godini života, primjerene su svim dobnim skupinama, sportašima, osobama koje pate od osteoporoze, artritisa, bolova u leđima i vratu, koriste se kao priprema za operacije ili za potrebe rehabilitacije.

Krajnji cilj je održati zajedničku stabilnost i idealnu kvalitetu pokreta koji se ostvaruje kroz vodstvo terapeuta. Kroz ponavljanje vježbi naši zglobovi i mišići se napokon pokreću na ispravan način i time ne opterećuju kralježnicu.

Živjeti s bolovima u kralježnici zaista ne treba biti opcija, posebice s današnjim mogućnostima i napretkom tehnologije i medicine. Uz naravno, tjelovježbu koja je našim tijelima u moderno doba prijeko potrebna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!